GENÇ BİREYLERDE KALP SAĞLIĞI TAKİBİ İÇİN MOBİL UYGULAMA


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MENSUR BAJGORA

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Buket Doğan

Eş Danışman: Zehra Aysun Altıkardeş

Özet:

Sağlıklı Kalpler uygulaması kullanıcıların mobil telefonlarına yükleyebilecekleri ve sağlık verilerini takip edebilecekleri bir mHealth uygulamasıdır. Bu uygulama ile üniversite çağında olan kullanıcıların daha önceden ölçülmüş kolesterol, tansiyon, kan şekeri gibi sağlık verilerini takip edebilmesi sağlayan, daha fazla hareket etmelerine ve daha sağlıklı beslenmelerine teşvik eden bir mobil uygulama geliştirilmiştir. Böylelikle uygulamayı kullanan genç bireylerin kalp sağlığı veya yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek, yüksek risk grubuna dahil olanları ise bir an önce tıbbi yardım almaya yönlendirerek tedavi işlemlerini başlatmalarına olanak sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu çalışmada Android ve iOS platformlarında kullanılmak üzere bir mobil uygulama geliştirilmiştir. Uygulamanın adım sayar, egzersiz ekleme ve listeleme, sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirme ve güncel sağlık durumunu izleme gibi özelikleri mevcuttur. Uygulama dağıtık bir mimari ile geliştirilmiştir, öğrenciler tarafından kullanılacak olan mobil uygulama, web servisi sağlamak üzere API, sistemin verilerine tutacak olan veri tabanı ve gönderilecek olan bildirimlerin trafiğini sağlayan bildirim mekanizması ayrı ayrı çalışan birer bileşen olarak bu mimaride yer almaktadır.

Tez kapsamında IONIC altyapısının hazırlanması, bu altyapı için seçilen cihazlar, işletim sistemleri ve bu seçimlerin nedenleri açıklanmıştır. Uygulama içerisinde kullanılan One Signal bildirim sistemin kullanımı ve kurulumu, uygulamanın AppStore ve PlayStore mağazalarına yükleme işlemleri açıklanmıştır.

Geliştirilen mobil uygulamanın test aşamasında kullanıcı deneyimlerinin değerlendirilmesi için yirmi kişilik bir öğrenci grubu ile Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği (SUS) uygulanmıştır. Bu ölçekten çıkan sonuçlar da tez kapsamında değerlendirilmiştir.

 Anahtar Sözcükler: Mobil Sağlık, mHealth, Dijital Sağlık, Mobil Uygulama, Kalp Sağlığı, Sağlıklı Kampüs, IONIC.