Bireylerde balık yağı kullanımı ve egzersizin biyokimyasal profil üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KERİM BAKAN

Danışman: İNCİ BANU AYÇA

Özet:

Amaç:Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmeye bireylerin yaşam kalitelerinde düşme yaratmakta ve yaşam sürelerini kısaltmaktadır. Bu süreçte gerek kullanılan balıkyağı takviyelerinin gerekse yapılan egzersizin kişilere olumlu katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya yaşları 50-65 yıl arasında olan LDL düzeyleri 130mg/dL üzerinde, Total kolesterol düzeyleri 200 mg/dL üzerinde olan 40 kadın denek katıldı. Denekler 10’ar kişilik (balıkyağı kullanan egzersiz yapan, balıkyağı kullanan egzersiz yapmayan, balıkyağı kullanmayan egzersiz yapmayan, balıkyağı kullanmayan egzersiz yapan) olarak 4 gruba ayrılmıştır. Çalışmada balıkyağı kullanan gruplara hergün günlük 720 mg 1 doz Marincap marka balıkyağı verilmiş ve spor yapan gruplara haftada 3 gün günlük 5 - 5,5 km/saat hızında 45 dk. Life Fitness F1 smart 2,5 Hp yürüyüş bandında yaptırılmıştır. Çalışmada gerçekleştirilen bulgu sonuçları grup içi istatistiksel olarak, SPSS 15.0 istatistik programında nonparametrik Wilcoxon testi kullanılarak, gruplar arasındaki farklılıklar Kruskal-Wallis testi kullanılarak (p<0.05) anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Bulgular ve Sonuçlar: Çalışmada Vit. D, Vit. B12, Folat, ALT, AST, GGT, BİL-T, BİL-D, ALB, CPK, LDH, ALP, LDL, HDL, TG, TK, Hemogram, CRP, CREA, Ürik Asit, Glikoz, HbA1C, Mineraller (Na, K, Ca, P, Mg, Cl, Fe), Parametrelerine bakılmış ve gruplar arasında (p>0.05) anlamlı farklılık gözlemlenmemiştir. Ancak balıkyağı tüketen ve egzersiz yapan grup ile balıkyağı tüketmeyen fakat egzersiz yapan grupta serbest T4 değerlerinde p<0,05 anlamlı artma gerçekleşirken balıkyağı tüketen ve egzersiz yapan grupta TSH değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlemlenmiştir (p<0,05). Çalışma sonrasında değişimlerinin glikoz metabolizmasında başlaması daha uzun süreli ve daha yüksek doz omega 3 takviyesi alımı yanında uzun süreli egzersiz ile ön ve son test arasında anlamlı farklılıkların oluşacağı görüşündeyiz. ABSTRACT Objective: Life without movement and with unhealthy food consumption may cause damage to natural metabolism and decreased lifespan. This study is intented to provide a positive contribution to peoplewith fish oil consumption and exercise support during this period of unhealty eating. Materials and Methods: Fourty female subject age between50-65 years and have LDL levels at above 130 mg/dL and total cholesterol levels at above 200 mg/dL were involved in this study. Subjects divided into 4 groups of 10 persons (using fish oil with exercise, using fish oil without exercise, not using fish oil with exercise, not using fish oil without exercise). In this study, it’s given 720 mg 1 dose Marincap brand fish oil everyday by daily tothe groups using fish oiland the groups making exercise are worked with 5 – 5,5 km/h speed value for duration of 45 mins and period of 3 day in a week with using Life Fitness Smart 2,5 hp treadmill. The results of this study were evaluated at a level of meaningfulness by using SPSS 15.0 statistic programme with non-parametrical Wilcoxon test for in-group statistics and using Kruskal-Wallis test (p<0.05) evaluated level of significance differences between the groups. Findings and Results: Parameters like Vit. D, Vit B12, Folat, ALT, AST, GGT, BİL-T, BİL-D, ALB, CPK, LDH, ALP, LDL, HDL, TG, TK, Hemogram (WBC, RBC, HBG, HCT, PLT, EOS, BASO, MONO), CRP, CREA, Uric Acid, Glucose, HbA1C, Minerals (Na, K, Ca, P, Mg, Cl, Fe) were evaluated and there were not find any meaningful difference (p>0.05) between the groups in this study. On the contrary, while there were find a meaningful (p<0.05) increase at free T4 levels of both the groups which are using fish oil with exercise and not using fish oil with exercise, there were find a decrease at a level of (p<0.05) TSH levels of the group which is using fish oil with exercise. At the end of the study, changes were started at a level of meaningfulness at glucose metabolism with a longer period of exercise and higher dose of omega-3 support.