AĞRILI VE AĞRISIZ UTERİN LEİOMYOMLARDA, ENDOMETRİUMDA MYOMETRİUMDAVE MYOM DOKUSUNDA SİNİR LİFİ MİKTARININ, PROTEIN GENE PRODUCT 9.5 (PGP 9.5) VE NEUROFILAMENT (NF) İLE KARŞILAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BURAK GİRAY

Danışman: Esra Esim Büyükbayrak

Özet:

Amaç: Uterin leiomyomlu hastalarda ağrı patogenezini araştırmak için klinik olarak ağrı şikayetiolan ve olmayan iki hasta grubunda myom dokusunda, myometrial dokuda ve endometrialdokuda sinir lifi varlığını ve miktarını Protein Gene Product 9.5 (PGP 9.5) ve Neurofılament(NF) immunohistokimyasal boyama ile karşılaştırmak amaçlanmıştır.

Materyal- Metod: Mart 2014 ile Ocak 2015 tarihleri arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde myom sebebiyle histerektomi yapılacak olan hastalar prospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Pelvik ağrı şikayeti olan (visuel analog skala VAS≥5) oniki hasta ağrılı myom grubuna (Grup 1), pelvik ağrı şikayetiolmayan (VAS<5) oniki hasta ağrısız myom grubuna (Grup 2) dahil edilmiştir. Pelviste herhangi bir ek organik patolojisi olan, diabetis mellitusu olan, ağrı duyumunu etkileyecek psikiyatrik ve nörolojik rahatsızlığı olan hastalar ile son 6 ay içerisinde hormonal tedavi alan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir.

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği’nde, histerektomimateryalinde endometriyum, myometrium ve myom dokularından örnekler alınarak PGP 9.5 ve NF ile immunohistokimyasal yöntemlerle boyanmıştır.

İki hasta grubu sinir lifi varlığı ve miktarı açısından karşılaştırılmıştır.

Bulgular: Demografik veriler iki grup arasında benzer bulunmuştur. Hastaların ağrı süreleri(p:0,006) ve analjezik ihtiyaçları (p:0,001) grup 1’de anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Ağrılı ve ağrısız myom gruplarında bulunan hastaların hiçbirinde endometriumda PGP 9.5 ve NFile sinir lifi gösterilememiştir. İki grup arasında, her iki boya ile myometrial dokuda ve myom dokusunda sinir lifi varlığı ve miktarı açısından anlamlı fark saptanmamıştır (PGP 9.5 içinp=0,653 ve p=0,273, NF için p=0,346 ve p=0,615). Sinir lifi tespiti açısından NF ve PGP 9.5 immunohistokimyasal boyanmalar arasındaki uyum istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. (p < 0,05 / Kappa: 0,895 / Uyum %96)

Sonuç: Çalışmamız uterin leiomyomlu hastalarda ağrı patofizyolojisinde endometriumda, myometriumda ve myom dokusunda NF ve PGP 9.5 immunreaktif sinir liflerinin rolü olmadığını göstermiştir. Bu konuda daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.