Opinions des futurs professeurs de français sur la place et la prise en compte des intelligences multiples dans l’enseignement-apprentissage du FLE


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Fransızca

Öğrenci: Merve Yazğı Enözel

Danışman: Betül Ertek

Özet:

Dil öğrenme ve öğretmede çok sayıda yöntemin ve bu süreci etkileyen faktörlerin varlığı, uzun süredir çeşitli araştırmalara konu olmuştur. Zeka denilince akla ilk gelen salt zekâ kavramı çoklu zekâ kuramı tarafından farklı boyutlarıyla ele alınmıştır. Bu teori Amerikalı psikolog Howard Gardner tarafından 1983 yılında ortaya atılmış ve 1993 yılında geliştirilmiştir. Sonuç olarak, bu kavramın eğitimcilerin ilgisini çektiğini ve eğitim alanında çalışmalara ve araştırmalara konu olduğunu görmek mümkündür. Çoklu zekâ kuramının öğrenme süreçleri üzerindeki olumlu etkilerinin varlığını vurgulayan çalışmalar da bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, yabancı dil olarak Fransızca öğretmen adaylarının zekâ türlerinin sınıftaki yerinin ve dikkate alınmasının önemli olduğunu ve bir dil çerçevesinde öğretme-öğrenme üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermektir. Dolayısıyla sorunsalımız şu şekildedir: Son yıllarda bireyselleştirilmiş zekâ türlerinin önemi vurgulanırken, yabancı dil olarak Fransızca öğretmen adaylarının konu hakkında yeterince farkındalıkları olmadığı ve az sayıda tez veya tezin ilgilendiği görülmektedir. Bu konuyu ele almak için çoklu zekâ testi ve çevrimiçi anket kullanarak nitel bir araştırma gerçekleştirdik. Araştırmamız, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nde Yabancı Dil Olarak Fransızca Öğretmenliği Anabilim Dalında eğitim gören Fransızca öğretmen adayları ile 2022-2023 eğitim-öğretim yılının Ocak ayında gerçekleştirilmiştir. Araştırmamız 16 Fransızca öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Amacımız her şeyden önce, üniversite düzeyinde bilimsel araştırmalara katkı sağlamaktır. Çünkü alan taraması yaptığımızda bu konuda çok az çalışmanın olduğunu fark ettik. Aslında, başvurulan çalışmalarda, yabancı dil olarak Fransızca alanında veya diğer yabancı diller alanında dil öğrenen-öğrencilerin görüşlerinden çok az bahsedilmekte veya hiç bahsedilmemektedir. Elde edilen sonuçlara göre katılımcıların yarısının baskın zekâ tipi hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirttikleri tespit edilmiştir. Böylece katılımcıları çoklu zekâ kuramı konusunda bilinçlendirdiğimizi söyleyebiliriz. Çünkü katılımcıların büyük çoğunluğu çoklu zekâ kuramını kullanacaklarını beyan etti.

Anahtar Kelimeler: çoklu zeka kuramı, eğitim, öğretim, yabancı dil olarak Fransızca Öğretmenliği, Fransızca öğretmen adayları, Türkiye.