Sokakta satılan gıdaların mikrobiyolojik açıdan incelenmesi ve halk sağlığı açısından değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MUSTAFA YÜCE

Danışman: Burcu İrem Omurtag Korkmaz

Özet:

Amaç: Sokak gıdaları arasında yer alan midye dolmanın İstanbul ili’nde belirlenen bölgeler için mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Gereç ve Yöntem: Seyyar satış (tezgah) ve toplu tüketim yerlerinden (büfe, restoran) olmak üzere toplam 50 noktadan toplanan örneklerde konvansiyonel yöntemlerle Salmonella, Listeria spp., Campylobacter spp., Bacillus spp., Staphylococcus spp., Clostridium spp., E.coli ve Coliform grubu bakteriler ile toplam mezofilik aerobik bakteri (TAB) araştırılmıştır. Her noktadan alınan örneğin adet gramajı tartılmıştır.

Bulgular: Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre tüm bölgelerde TAB kontaminasyonu ortalaması 7,38±1,01 log kob/g olarak bulunmuştur. Coliform kontaminasyonu Üsküdar bölgesinde istatistiki olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Staphylococcus spp. (S.aureus ve S.epidermidis) kontaminasyonu (%6) bir örnekte tüketime uygun miktarın üzerinde (6 log kob/g) bulunmuştur. Örneklerde B.cereus (n=1; 2,78 log kob/g) ve B.licheniformis (n=2; 3,18 log kob/g ve 3 log kob/g) tespit edilmiştir. Bir örnekte Listeria ivonovii identifiye edilmiştir. Salmonella spp., Campylobacter spp. ve Clostridium spp.’ye rastlanmamıştır. Eminönü ve Üsküdar ilçelerindeki midye dolmaların Taksim ve Beşiktaş’a göre daha yüksek gramaja sahip olduğu görülmüştür (p<0,05).

Sonuçlar: Bu çalışma ile İstanbul’da satışa sunulan midye dolmaların mikrobiyolojik kontaminasyon düzeylerinin genel olarak tüketilebilir değerler içerisinde olduğu görülmüştür.

Anahtar Sözcükler: midye dolma, Staphylococcus aureus, B.cereus, porsiyon gramajı