Barbados kirazı meyvesindeki fenolik bileşiklerin ekstraksiyon optimizasyonu ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Mert Yamaş

Danışman: DİLEK BİLĞİÇ ALKAYA

Özet:

ÖZET Amaç: Vücutta çeşitli reaksiyonlar sonucu meydana gelen serbest radikaller, dokulara, organlara ve sistemlere çeşitli zararlar verebilirler. Yapılan çalışmalarda serbest radikallerin en büyük düşmanının antioksidan içerikleri yüksek besinler olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada ise bazı bitkisel içerikli gıda takviyelerinde de C vitamini deposu olarak kullanılan Türkiye’de yetiştirilen barbados kirazının içeriği ve antioksidan kapasitesi farklı yöntemler kullanılarak belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Barbados kirazının olmamış, az olmuş ve olmuş olarak 3 hali, etanol, metanol ve su ile ekstre edilip analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu analizler gerçekleştirilirken demir(III) iyonu indirgeyici antioksidan kapasite yöntemi (FRAP), DPPH (2,2–difenil–1–pikrilhidrazil) radikali giderme kapasitesinin tayini ve folin ciocalteu yöntemi uygulanıp, antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik içeriği hakkında sonuçlar elde edilmiştir. Bulgular: Barbados kirazı meyvesinin antioksidan aktivite sonuçları bütün analizlerde iyi sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar: En iyi sonuçlar metanolle elde edilirken arkasından sulu ekstraksiyon sonuçları ve etanol gelmektedir. Olmuş örnekler en iyi sonuçları verirken sırasıyla az olmuş ve olmamış örnekler onu takip etmektedir. Bu bize aynı zamanda antosiyanin grubu bileşiklerin fazla olup, flavanol grubu bileşiklerin az olduğunu göstermektedir. -------------------- SUMMARY Objective: Free radicals that occur as a result of various reactions in the body can cause various damages to tissues, organs and systems. Studies have been reported that the major enemy of free radicals is nutrients with high antioxidant content. In this study ; which is used both in food supplements and consumed as a fruit grown in Turkey contents of barbados cherry and antioxidant capacity were determined. Materials and Methods : Barbados cherry is divided into 3 groups as mature, less mature and immature. The ethanol was extracted with methanol and water. Analyzes were made. In these analyzes; the ferric reducing antioxidant power (FRAP), the 1,1- diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and folin ciocalteu method were used and antioxidant activity and phenolic content were determined. Results: Antioxidant activity results of Barbados cherry fruit were good in all analyzes. Conclusion: The best results are obtained with methanol, followed by aqueous extraction results and ethanol. The best samples give the best results, followed by the less and less samples. This also shows us that the anthocyanin group compounds are high and the flavanol group compounds are low.