İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN UZUNLUK VE ALAN ÖLÇME KAVRAMLARINI MODELLEME YAKLAŞIMIYLA ÖĞRENME SÜREÇLERİNİN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Temel Eğitim Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BAŞAK GÖZÜYILMAZ

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Midrabi Cihangir Doğan

Eş Danışman: Mahmut Kertil

Özet:

Eğitim, bilim ve teknolojideki değişime ayak uydurmanın temelidir. Özellikle fen, matematik ve teknoloji eğitimi oldukça önemlidir. Eğitim, öğrencilere yaratıcı düşünme, eleştirel analiz, akıl yürütme ve problemleri çözme becerileri kazandırmayı amaçlar. Matematik eğitiminin kalitesi, ana sınıfından başlayarak tüm eğitim düzeylerinde, öğrencilerin matematiksel okuryazarlık, analitik düşünme ve eleştirel düşünme gibi 21. yüzyıl becerilerini geliştirmesi için sürekli olarak iyileştirilmesi gereken bir odak noktasıdır. Bu nedenle, matematik eğitim ve öğretiminin temel hedefi, öğrencilerin bu kritik becerilerini güçlendirmektir.

Araştırmalar, matematiksel modelleme uygulamalarının bu becerilerin gelişiminde tüm sınıf seviyelerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, matematiksel modelleme becerilerinin artırılması da matematik öğretiminin önemli bir amacıdır. Bu çalışma, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin öğretim sürecinde matematiksel modelleme kullanarak ölçme konusunun temel kavramlarını anlama üzerine odaklanmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, İstanbul'un Avcılar ilçesindeki bir ilkokulda eğitim gören 4. sınıf öğrencilerinin, matematik dersinde öğrenim gördükleri ölçme konusunu matematiksel modelleme yaklaşımıyla nasıl kavradıklarını anlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, öğretim sürecinde çeşitli matematiksel modelleme etkinlikleri kullanılarak öğrencilerin ölçme konusundaki anlayışlarına ve bu etkinliklerin öğrencilerin matematiksel düşünme becerilerini nasıl etkilediği incelenmiştir.

Araştırma sürecinde, öğrencilerin matematiksel modelleme kullanarak uzunluk ve alan ölçme konusunu nasıl kavradıklarını değerlendirmek için çeşitli ölçme araçları ve matematiksel modelleme etkinlikleri uygulanmıştır. Çalışmanın yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması yöntemi seçilmiştir. Veri toplama sürecinde, öğrenci görüşmeleri, ses kayıtları, araştırmacı notları ve öğrenci çalışma kâğıtları incenelerek içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, uygulanan matematiksel modelleme etkinliklerinin öğrencilerin problem çözme becerilerini ve matematiksel düşünme becerilerini geliştirdiği, matematiksel kavramları günlük hayatta uygulama becerileri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca matematiksel modelleme etkinlikleri öğrencilerin, problem çözmeye yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Bu bulgular, matematik öğretiminde matematiksel modelleme yaklaşımının etkinliğini vurgulayarak öğrencilerin matematiksel düşünme becerilerini geliştirmek için değerli bir araç olduğunu göstermektedir.