Tezin Türü: Diş Hekimliğinde Uzmanlık
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2024
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MİNE HELVACIOĞLU ÖZKARDEŞ
Danışman: Erkut Kahramanoğlu
Özet:
Tezin başlığı: Farklı CAD/CAM Materyalleriyle Üretilen Anterior Kuronların
Termomekanik Yaşlandırma Sonrası Kırılma Dayanımlarının Değerlendirilmesi
Öğrencinin Adı Soyadı : Dt. Mine Helvacıoğlu Özkardeş Danışmanın Adı Soyadı : Doç.,Dr. Erkut Kahramanoğlu Programın Adı : Protetik,Diş,Tedavisi,AD
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, çiğneme simülatörü ile termomekanik yaşlandırmanın farklı CAD/CAM materyallerinin kırılma değerleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Farklı CAD/CAM bloklarından üretilen 96 adet anterior kuron dört gruba ayrıldı: IPS (IPS e.max CAD 1,5 mm), CD (Celtra Duo 1,5 mm), GC (GC Initial UHT 1,5 mm) ve GC 1 (GC Initial UHT 1 mm). Kuronlar, self-adeziv rezin siman (G-Cem ONE) ile epoksi rezin dayanaklara simante edildi. Her gruptan 12 kuron, üniversal test makinesi (Shimadzu AGS- X) kullanılarak kırma testine tabi tutuldu. Kalan 12 adet kuron kırılma testi öncesi 240.000 döngü ile termal siklus içeren çiğneme simülatörü ile yaşlandırılmalarının ardından kırılma testine tabi tutuldu. İstatistiksel analiz SPSS versiyon 2.0 (IBM Company, Chicago, ABD) kullanılarak yapıldı. Veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey post hoc ve Independent sample t testi ile analiz edildi. Veri analizleri p < 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi.
Bulgular: En yüksek kırılma dayanımı değeri yaşlandırma işlemi uygulanmayan IPS grubunda görülürken (2094,3 ± 399,31 N), en düşük değer yaşlandırma işlemi uygulanan GC 1 grubunda (1216,99 ± 302,96 N) görülmüştür. Yaşlandırma işlemi uygulanmayan örnekler arasındaki, aynı kalınlıktaki IPS, CD ve GC grupları arasında kırılma dayanımı değerleri bakımından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). GC 1 grubunun kırılma dayanımı ise diğer üç gruptan anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p<0.05). Yaşlandırma işlemi uygulanan örnekler arasında; GC grubunun IPS ve GC 1 grubundan ve CD grubunun GC 1 grubundan anlamlı ölçüde daha yüksek kırılma dayanımı gösterdiği bulunurken (p<0.05), diğer gruplar arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Yaşlandırma işleminin bütün gruplarda kırılma dayanıklılığı değerlerinde bir azalmaya neden olduğu ancak, bu azalmanın sadece IPS grubu için anlamlı olduğu gözlenmiştir (p<0.05).
Sonuç: Çalışmada kullanılan bütün CAD/CAM monolitik kuron restorasyonlarının dayanıklılığının anterior maksiller bölge için fizyolojik çiğneme kuvvetlerinin çok üzerinde olduğu ve restorasyonların 1 yıla karşılık gelen termomekanik yaşlandırmaya karşı dayanıklı oldukları tespit edilmiştir.
Anahtar kelimeler: Çiğneme simülatörü, kırılma dayanımı, CAD/CAM