BATI MÜZİĞİ TARİHİ DERSİNE YÖNELİK TEKNOLOJİ DESTEKLİ ÖĞRENME ARACI OLARAK ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ E-KİTAP GELİŞTİRME ÇALIŞMASI


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: VİLDAN ÖZDEMİR

Danışman: Duygu Piji Küçük

Özet:

Bu araştırmanın amacı; müzik öğretmeni yetiştiren kurumların lisans programında yer alan Batı Müziği Tarihi dersine yönelik, müzik öğretmeni adaylarının yardımcı ek kaynak olarak yararlanabileceği, ilgi çekici bulunabilecek  grafik tasarımına sahip, multimedya ile zenginleştirilmiş görsel, işitsel ve yazılı kaynaklar içeren bir e-kitap tasarlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle e-kitabın metin içeriği, ders kazanımları doğrultusunda araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Oluşturulan metin içeriği, görme engelli öğrencilerin bağımsız çalışma olanaklarını desteklemek amacıyla, araştırmacı tarafından stüdyo ortamında, “görme engelli bireyler için metin seslendirme kuralları” dahilinde seslendirilmiştir. E-kitabın tasarımında kullanılan ses, görüntü ve videolar tespit edilmiş, ayrıca ders kazanımlarına uygun olarak her ünite sonunda yer verilen küçük değerlendirme testleri ve tüm kitabın konularını içeren bilgi testi oluşturulmuştur. Projelendirilerek web ve grafik tasarım maliyeti finanse edilen e-kitap, öğrenci ve uzmanların görüşüne sunularak, kullanıcı deneyimleri raporlaştırılmıştır. Tüm bu süreç, Tasarım Tabanlı Araştırma Yöntemi ilkelerine göre yürütülmüştür.

            Bu araştırmanın çalışma grubu; öğretim elemanlarından (n=5), görme engelli erişilebilirlik uzmanlarından (n=2), grafik tasarım uzmanlarından (n=3) ve Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı görme engelli olmayan öğrencilerinden (n=15), Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenimi devam eden ve mezun olan görme engelli öğrencilerinden (n=5) oluşmuştur. Alanyazın çalışmasına dahil edilmek üzere literatür taraması yapılmış, görüşme tekniğinden yararlanılmış, bu amaçla araştırmacı tarafından yarı-yapılandırılmış görüşme formları hazırlanmıştır. Bu formlar çalışmanın başında durum tespiti yapmak, katılımcıların var olan Batı Müziği Tarihi ders kaynakları ile ilgili görüşlerini, varsa karşılaşılan zorlukları, ayrıca ihtiyaç ve önerilerini ortaya koymak üzere veri toplamak amacıyla kullanılmıştır. Çalışmanın ortasında ve sonunda ise söz konusu formalar aracılığıyla, tasarlanan e-kitap hakkında kullanıcı deneyimleri raporlaştırılmış, uzman ve öğrenci görüşleri alınmıştır.

            E-kitabın çoklu revizyonlardan geçmiş son hali ile ilgili elde edilen bulgulara göre, gören öğrencilerin büyük bir çoğunluğu e-kitabı, ilgi çekici, yararlı, motive edici, kullanımı kolay ve eğitici bulmuş, grafik tasarımlarını, görsel ve işitsel materyallerini beğendiklerini ifade etmişlerdir. Özellikle, müzik gibi işitsel bir alanda tarih okumalarını gerçekleştirirken, örneğin dönemin gözde çalgılarını incelerken seslerini duymayı veya dönemin önde gelen bestecilerini öğrenirken eserlerinden örnekler dinlemeyi faydalı bulmuşlardır. Görme engelli öğrenciler ise e-kitabı genel olarak yararlı bulduklarını ve çalışmalarında kullanmak istediklerini ifade etmişlerdir.  Ayrıca hem görme engelli öğrenciler hem de erişilebilirlik uzmanları; ses kalitesi, diksiyon ve telaffuz açısından olumlu görüşlere sahiptir. Grafik ve web tasarım uzmanları, profesyonel anlamda (tipografi, tasarım dili vb.) olumlu değerlendirmelerde bulunmuşlardır. Öğretim elemanları, içerik kapsamını, bilgi testi sorularını, seslendirme kalitesini, görsel ve işitsel unsurları yeterli nitelikte bulmuşlardır. Ek olarak çalışmanın ilgi çekici ve yararlı olduğunu ifade etmişlerdir.