Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2003
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ÖZGÜR DOĞAN
Danışman: ÖMER AKGİRAY
Özet:The energy in biomass may be realized either by direct use as in combustion, or by upgrading into more valuable and usable fuel such as fuel gas or fuel oil or higher value products for the chemical industry. Renewable energy sources play important role within the frame of Sustainable Development Program .Cleaner energy systems, including renewable energies, constitute one of the major key actions of the European Environment and Sustainable Development Program. Energy production from biomass is expected to decrease the local regional and global environmental impacts while reducing the cost of heat and electricity production. Hence, research and technology development priorities resigned to energy plants and solid residues. Solid residues from food industry ( such as pomace of olive oil industry) appear to be promising options, especially for the Mediterranean countries. The first phase of this study is qualitative and quantitative source of inventory of biomass sources. The selected food residues were fully characterized in terms of thermophysical and chemical properties related to various thermolysis options. After pomace characterization, thermolysis processes such as direct combustion, pyrolysis, were applied to the pomace coming from olive oil production. Both chromatographic and spectroscopic techniques with excellent resolution were complemented thermolysis experiments. Qualitative determination of effluent gas emissions and useful by-products were carried out in thermal analysis instrument coupled with mass spectrometer (MS), infrared spectrometer (FTIR) and gas chromatography (GC) at different conditions. Separately, combustion and pyrolysis experiments were applied in the VCI and BIS ovens in both air and nitrogen atmosphere by using XAD resins at the effluent pipe of oven to adsorb the volatile and semivolatile products. After this collection, the yields were determined qualitatively by spectroscopic methods; GC-MS. The aim for this research is to compare the variations in yield distribution due to the differences in both operation parameters and system designs. For this reason, thermal degradation processes were applied to various amounts of pomace at different heating rates in both nitrogen and air atmosphere for five different reactors. June 2003 Özgür DOĞAN ZEYTİN YAĞI ÜRETİMİNDEN KAYNAKLANAN PRİNANIN TERMOLİZİ Biyokütle direk yakma veya çeşitli prosesler ile gaz veya sıvı yakıtlara dönüştürülerek enerji elde edilmesinde kullanılabildiği gibi değerli kimyasallara dönüştürülerek kimya endüstrisinde hammadde olarak kullanılabilme özelliklerine de sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynakları sürdürülebilir kalkınma programları çerçevesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynaklarını içeren temiz enerji sistemleri Avrupa Çevre ve Sürdürülebilir Kalınma Programının en önemli kilit faaliyetlerinden birini oluşturmaktadır. Biyokütleden enerji elde edilmesi ile yerel, bölgesel ve küresel çevresel etkilerin azaltılarak ısı ve elektrik üretimi maliyetlerinin düşürülmesi beklenmektedir. Bunun için araştırma ve teknoloji geliştirme öncelikleri enerji bitkilerine ve katı atıklara doğru yönelmiştir. Özellikle gıda endüstrisinde zeytinyağı üretiminden kaynaklanan katı atıklar (pirina) Akdeniz ülkeleri için oldukça büyük bir öneme haiz görünmektedir. Bu çalışmanın ilk aşamasında biyokütle kaynaklarını tespit etmek amacıyla kalitatif ve kantitatif olarak envanter çalışması yapılmış olup, gıda endüstrisinde zeytinyağı üretimi sonucunda oluşan prina atığı seçilmiştir. Seçilen prina atığı üzerinde, çeşitli termoliz proseslerine ışık tutacak termofiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemeye yönelik karakterizasyon çalışması yapılmıştır. Ayrıca farklı atmosferlerde farklı ısınma hızlarında termal analiz metodları uygulanarak prinanın ısısal bozunma davranışını araştırılmıştır. Laboratuvar ölçekli fırınlarda farklı sıcaklık ve atmosferlerde prina ısısal bozunmaya tabi tutularak oluşan ürünler kalitatif ve kantitatif olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı ısısal dönüşüm teknolojilerinin kullanıldığı sistemlerde işletme ve tasarım parametrelerindeki farklılığın oluşan ürünler üzerinde yarattığı değişimi belirleyerek karşılaştırmaktır.