Tuzlanmış derilerden izole edilen gram negatif bakterilere karşı alternatif elektrik akımının etkisinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEDA MOLLA

Eş Danışman: Yaşar Birbir

Danışman: Meral Birbir

Özet:

TUZLANMIŞ DERİLERDEN İZOLE EDİLEN GRAM NEGATİF BAKTERİLERE KARŞI ALTERNATİF ELEKTRİK AKIMININ ETKİSİNİN İNCELENMESİ Tuzlu salamura edilmiş derilerdeki proteolitik ve lipolitik bakteriler sırça hasarı, gevşeklik, krom lekeleri, yağ lekeleri, düzensiz boyanma, zayıflık ve deride boşluklar meydana getirerek deri kalitesini düşürebilir. Bu sebeple tuzla salamura edilmiş derilerde depolama ve ön ıslatma sırasında oluşan bakteriyal hasarı önlemek için deriden izole edilen Gram negatif bakteriler (Enterobacter cloacae, Pseudomonas luteola, Vibrio fluvialis) ve bu mikroorganizmaların karışık kültürleri üzerine 1.5 A alternatif elektrik akımı ve 1.5 A doğru akımla birlikte uygulanan 1.5 A alternatif akımın antibakteriyal etkisi hem tuzlu su solüsyonunda hem de %25 NaCl içeren Nutrient Broth da incelenmiştir. Sadece 1,5 A alternatif elektrik akımının inaktive edici etkisi test bakterilerinin karışık kültürünü içeren %25 NaCl test ortamında ve Nutrient Broth içeren test ortamında 30 dakika süreyle incelenmiştir. 30 dakikalık uygulamanın sonunda %25 NaCl içeren test ortamındaki test bakterilerinin karışık kültürü 1,5 A alternatif elektrik akımı uygulaması ile tamamen inaktive edilirken Nutrient Broth’da ki karışık kültürün bakteri sayısı 103 k.o.b/ml’ye düşürülmüştür. 1,5 A alternatif akımın 15 dakikalık uygulanması %25 NaCl içeren tuzlu su ortamına ayrı ayrı inoküle edilen tüm test bakterilerinin inaktive edilmesinde yeterlidir. 15 dakika alternatif elektrik akımını takiben 5 dakika uygulanan 1,5 A doğru elektrik akımı %25 NaCl içeren Nutrient Broth ortamına ayrı ayrı inoküle edilen tüm test bakterilerinin sayısını deriye zarar vermediği kabul edilen seviyeye (yaklaşık 102 c.f.u./mL) düşürmüştür. Ayrıca 15 dakika 1,5 A alternatif akımı takiben uygulanan 1 dakika 1,5 A doğru akımın %25 NaCl içeren solüsyondaki test bakterilerinin karışımını inaktive etmede etkili olduğu bulunmuştur. Diğer taraftan %25 NaCl içeren Nutrient Broth ortamındaki karışık kültürün kabul edilebilir seviyesi 1,5 A alternatif elektrik akımının 15 dakika uygulamasını takiben uygulanan 3 dakika 1,5 A doğru elektrik akımı uygulaması ile sağlanmıştır. Uygulamalar sırasındaki maksimum sıcaklık artışı 11 oC’dir. Sonuçlarımız ispatlıyor ki doğru elektrik akımı ile birlikte uygulanan alternatif elektrik akımı uygulamaları tuzla salamura ve ön ıslatma işlemlerindeki bakteriyel populasyonu öldürmede oldukça etkili bir metottur. ABSTRACT INVESTIGATION THE EFFECT OF ALTERNATIVE ELECTRIC CURRENT ON THE GRAM NEGATIVE BACTERIA ISOLATED FROM SALT PACK CURED HIDES. Proteolytic and lipolytic bacteria on salt-pack cured hides may reduce the quality of leather by causing grain damage, looseness, chrome soaps, fatty spues, uneven dyeing, weakness and holes in leather. Hence, to prevent bacterial damage on the salt pack cured hides during storage and first soaking processes, the antibacterial effect of 1.5 A alternative electric current and 1.5 A alternative electric current followed by 1.5 A direct electric current on Gram-negative bacteria (Enterobacter cloacae, Pseudomonas luteola, Vibrio fluvialis) and mix cultures of these microorganisms isolated from the hides was seperately examined in both brine solution and Nutrient Broth containing 25% NaCl. Inactivation effect of only 1,5 A alternative electric current on the mix culture of the test bacteria was seperately examined in the test media containing %25 NaCl and Nutrient Broth containing 25% NaCl during 30 min. While the mix culture of test bacteria in the test media containing only %25 NaCl was completely inactivated with 1,5 A alternative electric current the bacterial number of the mix culture in the Nutrient Broth was reduced to 103 c.f.u./ml after 30 min. treatment. Fifteen min treatment of 1.5 A alternative electric current was enough to inactivate all of the test bacteria seperately inoculated in the brine solution containing 25% NaCl. Fifteen min. treatment of alternative electric current followed by 5 min treatment of 1.5 A direct electric current reduced the numbers of all of the test bacteria which were seperately inoculated into the Nutrient Broth containing 25% NaCl to the acceptable number (aproximately 102 c.f.u./mL) that does not damage to the hides. Additionally, treatment with 1.5 A alternative electric current for 15 min followed by 1.5 A direct electric current treatment for 1 min was found to be effective to inactivate the mix culture of test bacteria in 25%NaCl solution. On the other hand, acceptable number of mix culture in Nutrient broth containing 25 % NaCl was obtained after applying 1.5 A alternative electric current treatment for 15 min followed by 1.5 A direct current treatment for 3 min. The maximum temperature rise during the experiment was 11 oC. These results proved that alternative electric current treatment which applied together with direct electric current is a very effective method to kill bacterial populations in the brine curing and first soaking processes.