İstanbul’da yaşayan bir grup çocuğun büyük azı-kesici hipomineralizasyonu gözlenen dişlerinde lezyon dağılım ve karakteristiklerinin değerlendirilmesi


Creative Commons License

SEZER B., TUĞCU N., ÇALIŞKAN c., DURMUS B., KARGÜL B.

7tepe Klinik, cilt.19, sa.1, ss.10-16, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 19 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.5505/yeditepe.2023.14238
  • Dergi Adı: 7tepe Klinik
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.10-16
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Büyük azı-kesici hipomineralizasyonu (BAKH), etkile- nen dişlerde beyaz/krem rengi ve/veya sarı/kahverengi sınırlı opasiteler, sürme sonrası mine yıkımı, atipik çürük ve restoras- yonların izlendiği gelişimsel bir mine defektidir. Bu çalışmanın amacı, BAKH gözlenen dişlerde lezyon dağılım ve karakteris- tiklerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen BAKH tanısı konu- lan 8-12 yaşları arasındaki 70 hastanın 542 adet dişi Avrupa Çocuk Dişhekimliği Akademisi kriterlerine göre değerlendiri- lerek, lezyonların dağılım ve karakteristikleri ile farklı dişlerde kombine biçimde gözlenen defektler belirlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi, yaş ile etkilenen diş sayısı arasındaki ilişkinin tespitinde Spe- arman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Tüm dişlerde %64,2 oranında BAKH’ye bağlı de- fektler gözlenirken, büyük azı dişlerin etkilenme oranı %85,7, kesici dişlerin etkilenme oranı %53,9 olarak bulunmuştur. En çok etkilenen diş %91,4 oranla sol alt birinci büyük azı diş iken, en az etkilenen diş %41,4 oranla sol alt santral kesici diştir. Lez- yon karakteristikleri açısından kesici dişlerde en sık beyaz/ krem rengi opasiteler, büyük azı dişlerde atipik çürükler göz- lenmiştir. Hastaların %67,1’inde tüm büyük azı dişlerde lezyon tespit edilmiştir. Yaş ile etkilenen büyük azı diş sayısı arasın- da istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon gözlenmezken (p=0,686), kesici diş ve toplam etkilenen diş sayısı ile yaş ara- sında anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir (sırasıyla, p=0,003 ve p=0,004). Sonuç: BAKH’nin lezyon dağılım ve karakteristikleri bireyler ve etkilenen dişler arasında değişiklik göstermektedir.
Aim: Molar-incisor hypomineralization (MIH) is a developmen- tal enamel defect in which white/creamy and/or yellow/brown demarcated opacities, post-eruptive enamel breakdown, at- ypical caries and restorations are observed. The aim of the study was to evaluate the distribution and characteristics of lesions in teeth with MIH. Materials and Methods: 542 teeth of 70 patients between the ages of 8-12 who were diagnosed MIH according to the European Academy of Pediatric Dentistry criteria, selected from the university dental clinic, included in the study. Dist- ribution, characteristics and combined-defects in teeth with MIH were determined. Descriptive statistics and chi-squa- re test were performed to evaluate the data, and Spearman correlation analysis was used to determine the relationship between age and the number of affected-teeth. Results: While defects due to MIH were observed at a rate of 64.2% in all teeth, this rate was found to be 85.7% in first molars and 53.9% in incisors. The most affected teeth were the left lower first molars with a rate of 91.4%, while the least affected teeth were the left lower central incisors with a rate of 41.4%. White/creamy opacities were the most common in incisors, and atypical caries in mo - lars were observed. Lesions were detected in all molars in 67.1% of the patients. While there was no statistically significant correlation between age and the number of affected-teeth (p=0.686), a significant correlation was observed between the number of incisors and total affe- cted-teeth and age (p=0.003 and p=0.004, respectively). Conclusion: Lesion distribution and characteristics of MIH vary within and between individuals and affect- ed-teeth.