Dağıtık Yaşam


Creative Commons License

Bayraktar K. O.

Symbiosis: Ortak Yaşam Üzerine Araştırmalar, İstanbul, Türkiye, 16 Mayıs 2020

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Akademi dışında kamusal bir eğitim programı olasılığı üzerine bir egzersiz olarak tasarlanan Açık Seminer’in 2019-2020 programı “Symbiosis: Ortak Yaşam Üzerine Araştırmalar” çevrim içi olarak devam ediyor. Bu kapsamda, Açık Seminer, onikinci oturumunda Kerem Ozan Bayraktar’ın “Dağıtık Yaşam” başlıklı konuşmasına ev sahipliği yapacak.

Bir zamanlar yaşamın neredeyse tümünü yok eden toksik bileşenlerle bugün nefes alıyor, geçmişte yaşamış olan canlıların cesetleri ile uçaklarımızı çalıştırıp, bedenimizde yaşayan ve sayısı hücrelerimizden daha fazla olan bakteri ve virüslerle birlikte evrim geçiriyoruz.

Canlı nesnelerin evrilerek sahip oldukları geçişli özellikler, onları, türler ve cinsler şeklinde sınıflandırarak ayırmayı imkânsızlaştırdığı gibi, biyolojik birey olgusuna güveni de sarsmaktadır. Birlikte-evrim süreçleri ve sahip oldukları ortak savunma mekanizmaları, sadece güçlü olanın hayatta kaldığı bir yaşam fikrinin sorgulanmasına neden olmaktadır.

Yaşamın devamlılığı, canlı veya cansız her türden nesnenin dinamik birliktelikleri üzerine kuruludur. Bu birliktelik, tek tek lokal noktalar veya nesnelerin doğrudan birbirlerini etkiledikleri bir ilişki biçiminden değil, statik bir hacme ve şekle sahip olmayan dağıtık bir ilişki tarzından oluşur.

Simbiyoz, biyolojik birey ve türcülük fikirlerinin yanı sıra, katı nesnelerin uzamdaki tekilliklerine dayalı sınıflandırmalardan oluşan sanat teorilerine de bir alternatif sunmaktadır. Bu olgu, sanat yapıtlarına, kalıcılıklarını sürekli koruyan idealleştirilmiş varlıklar olarak değil, her türden yeni ilişkilenme olanaklarını potansiyel olarak kendinde barındıran geçici örüntüler olarak bakmamıza imkân sağlamaktadır.


Kerem Ozan Bayraktar (1984, İstanbul), Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde yüksek lisans ve sanatta yeterlik eğitimini tamamlamıştır. Çalışmaları fiziksel ve kavramsal anlamda çevre kurmak ile ilgilidir. Bayraktar, dijital görselleştirmeler, fotoğraflar, animasyonlar, maketler, gündelik nesneler, metinler ve grafikler kullanarak doğal ve yapay sistemlerin davranışlarına, tıkanma noktalarına, sınırlarına, çöküşlerine, mutasyonlarına ve onları kavrama biçimlerimize yoğunlaşır. Çeşitli kurumlarda dijital imgeler, sanat teorisi, fotoğraf ve baskı teknikleri üzerinde dersler vermekte, farklı mecralarda sanat metinleri yazmakta ve sunumlar gerçekleştirmektedir.


Konuşmanın dili Türkçedir. Konuşma Zoom üzerinden gerçekleşecek olup, kapasite 100 kişi ile sınırlıdır.


Açık Seminer

Açık Seminer, İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi 150. yıl etkinleri kapsamında ve bağımsız sanat mekânı poşe işbirliğiyle, “Symbiosis: Ortak Yaşam Üzerine Araştırmalar” alt başlığıyla gerçekleşen bir seminer dizisidir. Programlamasını Murat Alat’ın üstlendiği seminerler, insan ve dünya arasındaki ilişkileri odağına alır. Kasım 2019 – Haziran 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek program, iki haftalık aralıklarla okulun tiyatro salonunda ücretsiz ve herkese açık olarak düzenlenecek ve 15 oturumdan oluşacaktır.


İnsanlık, yüzyıllardır varoluşu düşünürken kendini merkeze koyup bir anlam yaratmanın peşinde olmuştur. Lakin içinde bulunduğumuz çağ, gerek politik gerekse de ekolojik krizler sonucunda bu ideolojinin değişmesi gerektiğini açığa çıkarmış durumda. Artık dünyayı ve onunla olan ilişkimizi başka bir boyutta ele almamız gerekiyor, yoksa dünya bizsiz yoluna devam edecek. “Symbiosis: Ortak Yaşam Üzerine Araştırmalar”, varoluşu ve bilinci düşünmenin alternatif yollarını araştıran kamusal bir konuşma programı olarak kurgulandı. Temelini felsefe, sosyoloji, doğa bilimleri ve sanattan alan bu program, farklı var olma biçimlerini keşfetmeyi amaçlayarak bilgi ve deneyim üretmenin farklı yollarını da araştırır. Birbirlerini tamamlayacak şekilde bir araya getirilen konularla beraber Açık Seminer, akademi dışında kamusal bir eğitim programı olasılığı üzerine de bir egzersiz olarak tasarlandı.


İletişim: acikseminer@gmail.com