Menopoz Sonrası Dönemdeki Ağır Kilolu ve Obez Kadınlarda Yüksek Şiddetli Aralıklı Antrenmanların Kemik Metabolizması ve ve Lipid Profiline Etkisi


Creative Commons License

Üssarılar S., Küçük Yetgin M., Agopyan A., Gedikbaşı A., Bulut H., Kurşun H.

7. Egzersiz Fizyolojisi Sempozyumu, Eskişehir, Türkiye, 25 - 26 Nisan 2019, ss.44-45

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.44-45
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, menopoz sonrası dönemdeki aşırı kilolu ve obez kadınlara uygulanan 6 haftalık yüksek şiddetli aralıklı antrenmanların vücut kompozisyonu, lipid profili ve kemik metabolizmasına etkisinin değerlendirilmesidir.
Yöntem:
Araştırmaya; menopoz tanısı kesinleşmiş (yaş: 53.78±3.93 yıl) 32 aşırı kilolu ve obez (BKİ:33.21± 4.98 kg/m2) kadın (egzersiz=15; kontrol=17) dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların ön ve son testlerde antropometrik ölçümleri alınmış, vücut kompozisyonları (Tanita SC 330) belirlenmiş ve kan örnekleri analiz (Architect Abbott ABD, ELISA-Thermo Scientific, ABD) edilmiştir. Egzersiz grubuna kardiyolojik testlerin (Eforlu EKG) ardından, 1 hafta adaptasyon (30 dk 40-45 Rpm, Profitness 8350–R marka sabit bisiklet); 1.-2.hafta:Max. HR rezerv % 90- 95 (30 sn yük.-90 sn din.)/3 tekrar (12 dk); 3.-4.hafta:Max. HR rezerv %90-95 (30 sn yük.-90 sn din.)/4 tekrar (14 dk); 5.-6.hafta:Max. HR rezerv % 90-95 (30 sn yük.-90 sn din.)/5 tekrar (16 dk) olacak şekilde, 6 hafta süre ile yüksek şiddetli aralıklı antrenman programı uygulanmıştır. Egzersizlerin yoğunluğu nabız ölçer (Polar M400) ile takip edilmiştir.
Bulgular:
Egzersiz grubunda antropometrik ölçümlerdeki (bel ve kalça çevresi) ve biyokimyasal parametrelerdeki azalmanın [düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K), total kolesterol (TK), trigliserid (TG), kemik-spesifik alkalen fosfataz (BALP), osteokalsin, tip 1 kollagen cterminal telopeptit (CTX)] veya yükselmenin [yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDLK), Ca++, fosfor)] anlamlı düzeyde olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Kontrol grubunda ise bel çevresi ve HDL-K değerlerinde artış; fosfor, kemik-spesifik alkalen fosfataz değerlerinde azalma meydana gelmiştir (p<0.05). Her iki grupta da vücut kompozisyonu parametrelerinde anlamlı bir değişim olmamıştır (p>0.05). Gruplar arasında ön ve son test ölçüm sonuçlarındaki değişim farklılıkları değerlendirildiğinde; antropometrik (kalça ve bel çevresindeki) ve biyokimyasal parametrelerdeki (LDL-K, TK, TG, fosfor) azalmanın veya yükselmenin (HDL-K) egzersiz grubu lehine olduğu belirlenmiştir (p<0.05).

Sonuç:
Antrenmanlar sonrası biyokimyasal olarak LDL-K, TK, trigliserid, düzeylerinin düşmesi ve HDL-K‟nin yükselmesi literatür ile uyumludur ve kardiyovasküler sistem hastalıklarına etkisi pozitif yöndedir. Kemik-spesifik alkalen fosfataz, osteokalsin, CTX düzeylerinin azalması ve Ca++, fosfor düzeylerinin yükselmesi, kemikte yıkım döngüsünün azaldığını ve yapım döngüsünün arttığını göstermektedir. Yüksek şiddetli aralıklı antrenmanların menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda lipit profili ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.