KÜLTÜREL GİYİMİN MODA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE YANSIMALARI


Yıldız L., Kayar M., Ceviz N.

SOSYAL BİLİMLERDE GÜNCEL ÇALIŞMALAR-5, Prof. Dr. Ahmet İLYAS,Doç.Dr. Hasan ÇİFTÇİ, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.85-108, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: İksad Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.85-108
  • Editörler: Prof. Dr. Ahmet İLYAS,Doç.Dr. Hasan ÇİFTÇİ, Editör
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giyim, toplumların kültürel birikiminin en önemli yansımalarından biridir. Giyim kültürü, insanlığın korunma ve örtünme ihtiyacından ortaya çıkmış olsa da zamanla üzerine birçok kültürel işlev yüklenmiştir. Çevresel koşullar, toplumsal ve bireysel değerler, gelenekler, savaşlar, göçler, dini değerler, kültürel ve ekonomik etkenlerle şekillenen önemli bir kültürel formdur. Kültürel gelişim ve değişimler aynı zamanda toplumların karakteristik özelliklerini de ortaya koyar.

21. yüzyılda teknolojideki artış ve bilgiye hızlı erişim, hızlı toplumsal değişimleri beraberinde getirir ve yoğun etkileşime neden olur. Giyimin tarihi incelendiğinde kültürel birikimlerin zamanla giyimi etkilediği ve önemli değişimlere uğradığı görülür. İnançlar, göçler, savaşlar, değişen iklim koşulları, toplumsal olaylar ve farklılıklar giyim kültürünü şekillendiren etkenler olarak karşımıza çıkar. Bu unsurların yanı sıra tarihsel birikim ve alışkanlıklar da toplumsal yapıda birbiri ardına eklenerek ve hatta değişerek sonraki nesillere aktarılır. Bu birikimlerin inançlar, değerler ve deneyimlerle şekillendiğini giyimin gelişiminde ve değişiminde görmek mümkündür. Küreselleşen dünya ve kolay ulaşılabilir kaynaklarla ortaya çıkan bu bilginin, aynı zamanda farklı kültür ve toplumlara da aktarıldığı görülmektedir.

Clothes are one of the most important reflections of the cultural accumulation of societies. Although clothing culture emerged from humanity's protection and covering needs, many cultural functions have been loaded on it over time. It is an important cultural form shaped by environmental conditions, social and individual values, traditions, wars, migrations, religious values, and cultural and economic factors. Cultural development and changes also reveal the characteristic features of societies.

In the 21st century, the increase in technology and rapid access to information brings about rapid social changes and causes intense interaction. When the history of clothing is examined, it is seen that cultural accumulations have affected clothing over time and have undergone significant changes. Beliefs, migrations, wars, changing climatic conditions, social events and differences emerge as factors that shape clothing culture. In addition to these elements, historical accumulation and habits are transferred to the next generations by being added one after another in the social structure and even changing. It is possible to see these accumulations shaped by beliefs, values and experiences in the development and change of clothes. It is seen that this knowledge, which emerged with the globalizing world and easily accessible resources, was also transferred to different cultures and communities.