KAS İNVAVİZ OLMAYAN MESANE KANSERİNDE OTOMATİK FLUORESAN AKIM SİTOMETRİNİN ETKİNLİĞİ: PROSPEKTİF ÇALIŞMA


Creative Commons License

Genç Y. E., Saraçoğlu S., Toper M. H., Şener T. E., Kars M., Şahin B., ...Daha Fazla

16. ÜROONKOLOJİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 8 - 12 Kasım 2023

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ

Bu prospektif çalışmada, kas invaziv olmayan mesane kanseri (KİOMK) tanısı alan hastalarda, otomatik floresan akım sitometri ile yapılan idrar analizinde saptanan atipik hücre parametresinin, idrar sitolojisi ile karşılaştırmalı olarak tanı ve takiplerdeki olası etkinliğinin prospektif araştırılması amaçlanmaktadır.

YÖNTEM

Ocak 2021 ile 2022 arasında, kliniğimizde mesane kanseri takibi için veya kanser öntanısı ile sistoskopi yapılan hastalar çalışma grubu, benign nedenlerle (üretra darlığı, ağrılı mesane sendromu, double J kateter çekilmesi gibi) sistoskopi yapılan hastalar ise kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi.

Tüm hastalardan işlem öncesi iki adet idrar örneği alındı. Bunlardan bir tanesinde otomatik floresan akım sitometri (Sysmex UF-5000 marka cihaz kullanılarak) analizi ile atipik hücre varlığı araştırıldı. Diğer idrar örneği ise sitolojik inceleme için Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı laboratuvarına iletildi ve Paris Kriterlerine göre Kategori 4 ve 5 olan hastalar pozitif olarak değerlendirildi.

Çalışmada iki grup arasındaki atipik hücre konsantrasyonu ve sitoloji sonuçları karşılaştırıldı.

Normal dağılım testi olarak Kolmogorov-Smirnov testi kullanılmıştır. Analizlerde ise Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, ROC analizi, lojistik regresyon analizi kullanıldı. p<0,05 değeri istatistiksel olarak önemli kabul edildi.

BULGULAR

Çalışmaya; 271’i çalışma grubu, 56’sı kontrol grubu olmak üzere toplam 327 hasta dahil edildi. Toplamda 106 hastada nüks sapandı. Bunların 61 tanesi yüksek dereceliydi. (Tablo1)

Yapılan ROC analizi sonucunda atipik hücre konsantrasyonunun mesane kanserini öngörmesi için saptanan özgüllük ve duyarlılık değerlerine göre en ideal eşik değerin 0,05 hücre/μL olduğu düşünüldü.

Bu eşik değere göre atipik hücre konsantrasyonunun ürotelyal karsinomu belirlemedeki duyarlılığı %50,9, özgüllüğü %86,9, pozitif prediktif değeri %61,1 ve negatif prediktif değeri %78,7 olarak saptandı. Yüksek ve çok yüksek risk grubundaki hastalar için ise duyarlılık %50, özgüllük %90,7, pozitif prediktif değeri %41 ve negatif prediktif değeri %88,9 olarak hesaplandı. (Tablo 2) 

Sitolojik incelemede ise duyarlılık %38,7, özgüllük %98,6 idi. İdrar sitolojisi ve atipik hücre konsantrasyonu kombine test olarak kullanıldığında ise duyarlılık ve özgüllük değerleri sırasıyla %33,3 ve %99,3 olarak ölçüldü.

SONUÇ

Atipik hücre konsantrasyonun, tüm ürotelyal karsinomlar için duyarlılığının sitolojiye göre yüksek özgüllüğünün ise düşük olduğu saptandı. Çalışmamızda atipik hücre konsantrasyonunun idrar sitolojisi ile kombine test olarak kullanıldığında ortaya çıkan yüksek özgüllük değeri sayesinde, bu iki yöntemin kombinasyonunun, kontrol sistoskopisinin yerini alma potansiyeline sahip olduğu kanısına varılmıştır. Ancak bu konuda daha yüksek örneklem büyüklüğüne sahip ve daha uzun takip süreli klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler : Kas invaziv olmayan mesane kanseri, ürotelyal karsinom, sistoskopi, biyobelirteç, atipik hücre