INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS -II, Adana, Türkiye, 18 - 20 Aralık 2024, ss.766-774, (Tam Metin Bildiri)
Pigmentler, doğada yaygın olarak bulunan ışığı kromofor molekülleriyle absorbe ederek renk görünümünü sağlarlar ve çeşitli biyolojik işlevlere sahip bileşiklerdir. Filamentöz mantar kaynaklı pigmentler sekonder metabolit olarak sentezlenerek, mantarların çevresel koşullara adaptasyon sağlamalarına, besin kaynaklarını elde etmelerine ve diğer organizmalarla etkileşimlerine yardımcı olmaktadır. Fungal pigmentlerin biyoteknolojik potansiyeline dair çalışmalar son yıllarda artmış olup özellikle gıda, kozmetik ve farmasötik endüstrilerde uygulamalara başlanmıştır. Bu pigmentler, doğal renk bileşenleri olarak sıklıkla tercih edilmekte ve çevre dostu alternatifler arayışında önemli bir rol oynamaktadır.
Mantar pigmentleri arasında antosiyaninler, karotenoidler ve melaninler bulunur. Melanin daha çok kahverengi ve siyah tonlarındaki pigmentlerdir ve çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Melanin, doğal kaynaklı bir renklendirdirici olduğundan gıda sektöründe çevre dostu ve sağlıklı alternatif olarak tercih edilmektedir. Kozmetik ve farmasötik endüstrilerde ise, UV koruyucu özelliğinden yararlanılmaktadır. Ayrıca, antioksidan özelliğe sahip olduğundan yaşlanma karşıtı ürünlerde de yer almaktadır. Melanin pigmenti ile oluşturulan biyopolimerler; biyoteknolojik ve endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Melanin, biyolojik olarak parçalanabilir ve toksik olmayan bir yapı gösterdiğinden gıda ambalajı, ilaç taşıma sistemi ve çevre dostu malzeme üretiminde çeşitli uygulamaları mevcuttur.
Fungal pigmentlerin endüstriyel üretimi, kültür koşullarına, kullanılan substratlara ve mantar türlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle, farklı mantar türlerinin pigment üretim kapasiteleri üzerine yapılan araştırmalar, yeni ve verimli üretim yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada filamentöz mantarların pigmentleri, bu pigmentlerin özellikleri ve melanin pigmentinin son yıllarda gıda alanındaki uygulama alanları araştırılmıştır.
Pigments are compounds that are commonly found in nature and provide color by absorbing light through chromophore molecules, and they serve various biological functions. Fungal pigments, synthesized as secondary metabolites, help fungi adapt to environmental conditions, obtain food sources, and interact with other organisms. In recent years, studies on the biotechnological potential of fungal pigments have increased, and applications have started, especially in the food, cosmetic, and pharmaceutical industries. These pigments are frequently preferred as natural colorants and play an important role in the search for environmentally friendly alternatives.
Among fungal pigments are anthocyanins, carotenoids, and melanins. Melanin is primarily a brown and black pigment and is used in various fields. Being a naturally derived colorant, melanin is preferred in the food industry as an eco-friendly and healthy alternative. In the cosmetic and pharmaceutical industries, melanin is utilized for its UV protective properties. Additionally, due to its antioxidant properties, it is included in anti-aging products. Biopolymers created with melanin pigments are used in biotechnological and industrial applications. Melanin, being biodegradable and non-toxic, has various applications in food packaging, drug delivery systems, and eco-friendly material production
The industrial production of fungal pigments varies depending on culture conditions, substrates, and fungal species. Therefore, research on the pigment production capacity of different fungal species contributes to the development of new and efficient production methods. This study investigates the pigments of filamentous fungi, their properties, and the recent applications of melanin pigments in the food industry.