TAZE SIKILMIŞ VE TİCARİ OLARAK SATILAN PAKETLENMİŞ PORTAKAL SUYUNDA METANOL MİKTARININ FARKLI SAKLAMA KOŞULLARINA GÖRE İNCELENMESİ


Yarat A., Çalşimşek Ö.

5TH INTERNATIONAL CONGRESS ON LIFE, SOCIAL, AND HEALTH SCIENCES IN A CHANGING WORLD , İstanbul, Türkiye, 26 - 27 Mart 2022, ss.26-27

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.26-27
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Metanol alkollerin en basit üyesidir. Ağızdan, soluma yoluyla veya deri yoluyla çok küçük miktarlarda alınsa dahi ciddi zehirlenmelere neden olabilir. Bu çalışmada, taze sıkılmış ve ticari portakal suyunda metanol konsantrasyonları gaz kromatografi yöntemi ile belirlenmiş ve farklı saklama koşullarına bağlı olarak alkol oluşumu izlenmiştir. 0, 1, 7, 14, 30 ve 90. günlerde oda sıcaklığında, buzdolabında ve derin dondurucuda saklanan taze sıkılmış portakal suyundaki metanol değerleri 4-12 mg/dL civarındaydı. Ancak ticari portakal suyunda metanol her koşulda tespit edilememiştir. Bunun nedeni, ticari portakal suyunda bulunan alkol fermantasyonunu önleyen katkı maddeleri olabilir. Bu çalışmada taze portakal suyunda tespit edilen metanol değerleri, kandaki minimum öldürücü metanol konsantrasyonunun (40 mg/dL) altındaydı. Toksik limit göz önüne alındığında, arka arkaya çok miktarda taze portakal suyu tüketmek uygun olmayabilir. Depolama koşullarına göre ticari portakal suyunda metanol oluşmaması elbette iyidir. Ancak raf ömrünü uzatan maddeler içerdiğinden arka arkaya çok fazla tüketilmesi sakıncalı olabilir.  

Anahtar Kelimeler: Metanol, Portakal suyu,, Gaz kromatografisi