Acil Uzaktan Öğretim Sürecinde Kendi Eğitiminden Sorumlu Bireyler: Öz Düzenleme Yeterliliğinin Önemi


Ağır A., Ağır M.

Evde Eğitim ve Öğretim İçin Teknoloji Kullanımı: Teori, Uygulamalar ve Geleceğe Bakış, Doç. Dr. Utku Köse, Editör, Pegem A Yayıncılık, Ankara, ss.97-124, 2021

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Pegem A Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.97-124
  • Editörler: Doç. Dr. Utku Köse, Editör
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Covid-19 salgını toplumsal gelişme ve değişimin temel ajanı olan eğitim sisteminin dönüşümünde harekete geçirici bir unsur olarak, bilişim teknolojilerinin ve özelinde eğitim teknolojilerinin hayatın içinde bilginin üretilmesinden, yayılmasına kadar tüm süreçlerde ne kadar önemli olduğuna ilişkin farkındalığın artmasında aracı rol üstlenmiştir. Covid-19 salgın süreci, bilişim toplumunun temelinde yer alan bilişim teknolojilerinin etkin ve verimli kullanımı için gerekli adımların ivedilikle atılmasını sağlamış ve sürekliliğine yönelik çalışmalara hız kazandırmıştır. Bununla birlikte 2000‘li yılların başında dünyayı etkisine alan Sars gibi salgınlarda yapılan araştırma sonuçları yakın zamanda Dünya’da benzer salgınların olacağını ortaya çıkarmış, başta sağlık olmak üzere eğitim ve ekonomi alanlarında hazırlıklar yapılması önerilmiştir. 2020 yılı başında ortaya çıkan ve kısa bir süre içinde küresel bir salgına dönüşen Covid-19 salgınında ülkelerin eğitim sistemlerinde ana okulundan yükseköğretime kadar tüm öğretim kademelerinde geleneksel yüz yüze eğitim öğretim faaliyetleri durdurulmak zorunda kalınmıştır. Acil çözüm olarak halihazırda yüksek öğretimde örgüne bir seçenek olarak sunulan uzaktan öğretim, tüm kademelerinde uygulanmaya başlanılmıştır. 

Eğitim öğretim faaliyetleri Acil Uzaktan Öğretim süreçleri ile yönetilmiş ve yönetilmeye devam edilmektedir. Sürecin, eğitim öğretimden beklenen işlevleri yerine getirebilmesi sistemin hedef kitlesi olan öğrencinin özelliklerinin de değişimini zorunlu kılmaktadır. Bununla birlikte bu dönüşümü yapabilmek yalnızca bilişim teknolojileri ve bunların kullanımın ötesinde birtakım yeterlilikleri gerektirmektedir. Bu yeterlilikler içinde kökleri Sosyal Bilişsel Teoriye dayanan öz düzenleme yalnızca psikoloji, eğitim, gibi sosyal alan araştırmalarının değil eğitim teknolojilerinin de önemle üzerinde durduğu özellikler olarak dikkat çekmektedir. Uzaktan eğitimle ilgili araştırmalar, bilişim teknolojilerinin etkin ve verimli kullanan bireylerin öz düzenlemeye ilişkin özelliklerinin farklılığına işaret ederken, bu özelliklerin geliştirilebilmesi için öğrenenden başlayarak süreci etkileyen öğretmen, öğrencinin sosyal duygusal çevresine kadar bir çok faktöre dikkat çekmektedirler.

Bu bağlamda, bu bölümde Covid-19 salgın süreci ile zorunlu hale gelen çevrimiçi teknolojiler temelli eğitim öğretim sürecinin etkin ve verimli yönetiminin sağlanabilmesi amacıyla bireylerin psikolojik özelliklerinden öz düzenleme yeterlilikleri, acil uzaktan öğretim bağlamında ele alınarak milli eğitim sistemimiz içinde çevrimiçi uygulamaların etkin ve verimli kullanımı ile ilgili açıklamalar ve önerilerde bulunulmuştur.

The Covid-19 epidemic, as a motivating factor in the transformation of the education system, which is the main agent of social development and change, has played a mediating role in raising awareness of the importance of information technologies and, in particular, educational technologies in all processes from the production of knowledge to its dissemination. The Covid-19 epidemic process has ensured that the necessary steps are taken immediately for the effective and efficient use of information technologies, which are at the base of the information society, and accelerated the work on its continuity. However, research results in epidemics such as Sars, which affected the world at the beginning of the 2000s, revealed that there will be similar epidemics in the world in the near future, and it was recommended to make preparations in the fields of education and economy, especially in health. In the Covid-19 epidemic, which emerged at the beginning of 2020 and turned into a global epidemic in a short time, traditional face-to-face education activities had to be stopped in all education levels from kindergarten to higher education in the education systems of countries. As an urgent solution, distance education, which is currently offered as an option in higher education, has started to be implemented at all levels.
Educational activities were managed and continue to be managed through Emergency Distance Education processes. The ability of the process to fulfill the functions expected from education makes it necessary to change the characteristics of the student, who is the target audience of the system. However, to be able to make this transformation requires some competencies beyond just information technologies and their use. Among these competencies, self-regulation, which is rooted in Social Cognitive Theory, draws attention not only as features of social field research such as psychology and education, but also as educational technologies. While researches on distance education point to the differences in the self-regulation characteristics of individuals who use information technologies effectively and efficiently, they draw attention to many factors, starting from the learner and affecting the process, from the teacher to the student's social emotional environment in order to develop these features.
In this context, in this section, in order to ensure the effective and efficient management of the online technologies-based education process, which has become mandatory with the Covid-19 epidemic process, the psychological characteristics of individuals, self-regulation competencies are discussed in the context of emergency distance education, and the effective and efficient use of online applications in our national education system. related explanations and recommendations were made.