Farklı İrrigasyon Aktivasyon Tekniklerinin Kalsiyum Hidroksit Uzaklaştırmadaki Etkinliğinin Scanning-Elektron Mikroskobu ile İncelenmesi


Creative Commons License

uysal o., ALİM UYSAL B. A., Sazak Öveçoğlu H.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği dergisi (Online), cilt.5, sa.2, ss.60-66, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Bu çalışma, kök kanallarından kalsiyum hidroksitin uzaklaştırılması sırasında farklı irrigasyon aktivasyon tekniklerinin etkinliğini karşılaştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntemler: Toplam 75 adet çekilmiş tek köklü diş şekillendirildikten sonra kök kanalları kalsiyum hidroksit ile doldurulmuştur. Örnekler kalsiyum hidroksitin uzaklaştırılması sırasında kullanılan irrigasyon aktivasyon yöntemlerine göre rastgele beş gruba (n = 15) ayrılmıştır: manuel irrigasyon, EndoActivator, pasif ultrasonik irrigasyon, EDDY ve XPendo. Her numune longitudinal olarak 2 parçaya ayrılmıştır ve 500X büyütmeli bir scanning-elektron mikroskobu kullanılarak görüntülenmiştir. Elde edilen veriler ki-kare testi kullanılarak karşılaştırılmıştır (p < 0.05). Bulgular: Orta üçlüde kalsiyum hidroksitin uzaklaştırılmasında EDDY en etkili yöntem olarak bulunmuştur (p = 0.025). Koronal (p = 0.327) ve apikal üçlüde (p = 0.071) kalsiyum hidroksitin uzaklaştırılmasında test edilen irrigasyon aktivasyon yöntemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Hiçbir irrigasyon aktivasyon tekniği kalsiyum hidroksiti kanal duvarlarından tamamen uzaklaştırmamasına rağmen, manuel irrigasyon diğer tüm aktivasyon tekniklerinden daha az etkili bulunmuştur. Sonik ve ultrasonik aktivasyon sistemleri, daha fazla kalsiyum hidroksitin uzaklaştırılmasına olanak sağlamıştır.
Aim: This study aimed to compare the effectiveness of different irrigation activation techniques during the removal of calcium hydroxide paste from the root canals. Material and Methods: Seventy-five extracted single-rooted teeth were shaped and filled with calcium hydroxide paste. The samples were randomly divided into five groups (n = 15) according to the irrigation activation methods used: manual irrigation, EndoActivator, passive ultrasonic irrigation, EDDY, and XPendo Finisher. Each sample was split longitudinally and imaged using a scanning electron microscope with 500X magnification. Data were compared using the chi-squared test (p < 0.05). Results: A statistically significant difference was found at the middle third, with EDDY being the most effective in removing calcium hydroxide (p = 0.025). The differences between the tested irrigation activation methods in removing calcium hydroxide from the coronal third (p = 0.327) and apical third (p = 0.071) were not statistically significant. Conclusion: Although none of the irrigation activation techniques completely removed calcium hydroxide from the canal walls, manual irrigation was less effective than all the other activation techniques. The sonic and ultrasonic activation systems allowed more calcium hydroxide paste to be removed.