1828-1829 Osmanlı-Rus Harbi’nde Ahıska Kuşatması


Creative Commons License

Çaycıoğlu S. O.

I. TÜRK ASKERÎ TARİH KONGRESİ - MÜSTAHKEM MEVKİLER VE KUŞATMA MUHAREBELERİ, İstanbul, Türkiye, 29 - 30 Mayıs 2024, ss.96-97

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.96-97
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’nın büyük bir kısmı Balkanlarda devam ederken Rusya İmparatorluğu, Türk ordusunun dikkatini başka tarafa çekmek için Osmanlı’nın doğu vilayetlerine saldırmaya başladı. Kars, Ahılkelek, Faş (Poti), Azgur, Ardahan, Bayezid, Erzurum, Gümüşhane ve Bayburt birer birer kuşatılarak Rusların eline düştü. Bu dönemde Rusların kuşatıp ele geçirdiği kalelerden birisi de Gürcistan sınırında yer alan Ahıska kalesiydi. Güçlü bir garnizona sahip olan Ahıska, Osmanlı doğu serhaddinin en mühim kalelerinden biriydi. Bu savaşla birlikte kaybedilen Ahıska bir daha Osmanlılar tarafından geri alınamadı. Bu çalışmada Ahıska kuşatması Rusça kaynaklar ışığında değerlendirilecek, savaşın detayları incelenecek ve Rusların uyguladığı kuşatma taktikleri izah edilecektir. Acaralı Müslümanların Ahıska’yı Ruslardan geri alabilmek için düzenledikleri saldırıya da yer verilecektir. Kaynaklar; Müstakil Kafkasya Kolordu Komutanlığı tarafından hazırlanan belgeler, tutanaklar ve merkez ile yapılan yazışmalar, Kafkasya Arkeoloji Komisyonu’nun hazırladığı belgeler, dönemin Rus basınında cephe hakkında çıkan haberler ve diğer ana kaynak niteliği taşıyan imparatorluk dönemi Rusça eserlerdir.

Anahtar Kelimeler: 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı, Ahıska, Osmanlı, Rusya, Paskeviç.

While most of the 1828-1829 Ottoman-Russian War continued in the Balkans, the Russian Empire started to attack the eastern provinces of the Ottoman Empire in order to divert the attention of the Turkish army. Kars, Ahilkelek, Fash (Poti), Azgur, Ardahan, Bayezid, Erzurum, Gumushane and Bayburt were besieged and captured by the Russians. One of the fortresses besieged and captured by the Russians during this period was the Ahiska fortress on the border with Georgia. Ahiska, which had a strong garrison, was one of the most important fortresses of the Ottoman eastern frontier. Ahiska, which was lost with this war, was never recaptured by the Ottomans. In this study, the siege of Ahiska will be evaluated in the light of Russian sources, the details of the battle will be analyzed and the siege tactics used by the Russians will be explained. The attack organized by the Muslims of Adjara to retake Ahiska from the Russians will also be examined. The sources of this study are the documents, minutes and correspondence with the center prepared by the Independent Caucasus Corps Command, the documents prepared by the Caucasus Archaeological Commission, the news about the front in the Russian press of the period, and other imperial-era Russian works that are the main sources.
Key Words: 1828-1829 Ottoman-Russian War, Ahıska, Ottoman, Russia, Paskevich.