Perakende Balık Satış İşletmelerinin Yapısı: İstanbul Örneği


ÇABUK C., Uzmanoglu M. S., KAYHAN F. E.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.13, sa.5, ss.1092-1098, 2025 (TRDizin) identifier

Özet

Bu çalışma, İstanbul’da faaliyet gösteren perakende balık satış yerlerindeki yetkililerin ve çalışanların sosyo-demografik özelliklerini, hijyen bilgi düzeylerini ve sektörel sorunlarını incelemiştir. Çalışma, İstanbul genelinde 60 perakende balık satış işletmesinde çalışanlarla yüz yüze anketler ve 16 Su Ürünleri Kontrol Görevlisi ile çevrimiçi anket yoluyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların %95’inin erkek olduğu ve ağırlıklı olarak 31-55 yaş aralığında yer aldığı gözlemlenmiştir. Çalışanların %40’ının sektörde otuz yıldan fazla deneyime sahip olduğu ve %93’ünün sattıkları ürünleri iyi tanıdığı belirlenmiştir. Su Ürünleri Kontrol Görevlilerinin %63’ü yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu düşünürken, %50’si bu durumu personel eksikliğine bağlamaktadır. Öte yandan, perakende balık satış yerlerinde çalışanların %80’i denetimlerin balık hallerinde yoğunlaştırılması gerektiğini düşünmektedir. Çalışma, perakende balık satış yerlerinin su ürünleri sektörü içinde önemli bir yere sahip olmasına rağmen, zor çalışma koşulları nedeniyle kadınlar ve gençler için tercih edilmeyen bir iş alanı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, çalışanların hijyen uygulamalarını bilmelerine rağmen bunları iş yerlerinde uygulamadıkları ve resmi denetimlerin yetersiz kaldığı gözlemlenmiştir.
This study examined the socio-demographic characteristics, hygiene knowledge levels, and sectoral issues of the authorities/employees of retail fish sales outlets operating in Istanbul. The study was conducted through face-to-face surveys with employees of 60 retail fish sales businesses across Istanbul and an online survey with 16 Fisheries Control Officers. It was observed that 95% of the participants were male and predominantly in the 31-55 age range. Forty percent of the employees had over thirty years of experience in the sector, and 93% were well-acquainted with the products they sold. Among the Fisheries Control Officers, 63% found the inspections inadequate, while 50% believed this was due to insufficient staffing. Meanwhile, 80% of fish sales employees thought these inspections should be concentrated in wholesale fish markets. The study concluded that although retail fish sales outlets hold a significant place in the fisheries sector, the industry is not a preferred field of employment for women and young people, mainly due to challenging working conditions. Furthermore, it was observed that despite employees being aware of hygiene practices, they did not implement them in their workplaces, and official inspections remained insufficient.