MALİGNİTE ŞÜPHESİ İLE BAŞVURAN LENFADENOPATİLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ


EKER N., KESKİN K. O., TOKUÇ A. G.

Acta Medica Nicomedia, cilt.5, sa.3, ss.104-108, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.53446/actamednicomedia.1124199
  • Dergi Adı: Acta Medica Nicomedia
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.104-108
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet


 Amaç: Çocukluk çağının en sık başvuru nedenini oluşturan lenfadenopatilere (LAP), genellikle öykü ve fizik muayene ile tanı konulabilir ve ek tetkik gerekmezken malign hastalık korkusu nedeni ile pek çok tetkik istenmekte ve hastalar uzun süre takipte tutulmaktadır. Bu çalışmada 2012-2021 yılları arasında LAP nedeni ile, merkezimiz Çocuk Onkoloji polikliniğine malignite şüphesi ile yönlendirilmiş olguların, dosya verileri taranarak geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. 

Yöntem: Hastaların demografik verileri, tetkikleri, poliklinik başvuru sayıları, izlem süreleri, ek tetkiklerin tanıya katkısı ve tanıları geriye dönük olarak, benign grupta olup, başvuru anında, fizik muayenede LAP boyutu <2cm olan olgular (grup A), benign grupta, başvuru anı LAP boyutu >2cm olan olgular (grup B) ve malign hastalık gurubu (grup C) olarak üç gruba ayrılarak değerlendirildi. 

Bulgular: Grup C’de, yaş ortancası istatistiksel anlamlı olarak diğer gruplara göre daha yüksekti (p<0,001). Ek bulgu, istatistiksel anlamlı olarak malign grupta daha fazla hastada saptandı (p=0,002). Malign grupta istatistiksel anlamlı olarak daha az başvuru sayısı olduğu görüldü (p=0,026). 

Sonuç: Çocukluk çağı LAP etyolojisinin en sık sebebi benign nedenler iken tanıda en önemli basamağı öykü ve fizik muayene oluşturmaktadır. Seçilmiş hastalar dışında ek tetkikler hem radyasyon maruziyeti hem de ailelerde oluşturacağı stres nedeni ile düşünülerek istenmeli, takip sürelerinin de olgu bazında değerlendirilerek çok uzun tutulmaması gerektiğini düşünmekteyiz. 

Anahtar Kelimeler: Lenfadenopati, çocuk, kanser 


 ABSTRACT 

Aim: Lymphadenopathies (LAP), which is the most common cause presentation in childhood, can usually be diagnosed by history and physical examination but many tests are requested due to the fear of malignant disease and patients are followed up for a long time. It was aimed to evaluate the cases referred to Pediatric Oncology outpatient clinic of our center with the suspicion of malignancy due to LAP between 2012-2021 by analyzing the file data, retrospectively. 

Method: Demographic data of the patients, examinations, number of outpatient visits, follow-up periods, contribution of additional tests to the diagnosis and diagnoses were analyzed in three groups. Group A is the benign group with the cases with a LAP size of <2 cm, group B is the other benign group includes LAP size >2cm and group C is the malignant disease group. 

Results: In group C, the median age was statistically significantly higher than the other groups (p<0.001). Additional finding was statistically significant in more patients in the malignant group (p=0.002). It was seen that there were statistically significantly less number of admissions in the malignant group (p=0.026). 

Conclusion: While the most common cause of childhood LAP etiology is benign causes, the most important steps in diagnosis are history and physical examination. Apart from selected patients, additional tests should be requested due to both radiation exposure and the stress that will cause in families, and we think that the follow-up period should not be kept too long by evaluating on a case-by-case basis. 

Keywords: Lymphadenopathy, child, cancer