Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin nütrisyonel değerlendirme- nin önemine ilişkin görüşlerini, hasta bakımında nütrisyona ilişkin bilgi düzeylerini ve hasta bak ımında nütrisyona ili şkin bakımın kalitesine yönelik algılarını değerlendirmek amacıyla uygulandı. Gereç ve Yön- temler: Tanımlayıcı desende uygulanan bu ara ştırma; İstanbul’da bir kamu üniversite hastanesinde Mayıs-Eylül 2021 tarihleri arasında yü- rütüldü. Araştırmanın evrenini, hastanede çalışmakta olan 1000 hemşire oluşturdu. Örneklem sayısı, evreni bilinen örneklem formülü ile en az 278 katılımcı hemşire olarak hesaplandı. Araştırma 18 yaş üstü, en az 6 ay mesleki deneyimi olan 283 gönüllü hem şire ile gerçekle ştirildi. Verilerin toplanmas ında ara ştırmacılar taraf ından olu şturulan bilgi formu ve Hemşirelerde Nütrisyonel Değerlendirmenin Önemini, Nüt- risyonel Bakıma İlişkin Bilgi Düzeyini ve Algılanan Nütrisyonel Bakım Kalitesini Değerlendirme Ölçeği kullanıldı ve veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tan ımlayıcı istatis- tikler, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri uyguland ı. Bulgu- lar: Hemşirelerin yaş ortalaması 27,02, çoğunluğu (%88) kadındı. Daha önce nütrisyon eğitimi alan katılımcıların oranı %77’ydi. Katılımcıla- rın çoğunluğu (%72,8) lisans mezunuydu ve (37,3) cerrahi birimde ça- lışmaktaydı. Katılımcıların ölçeğin birinci alt boyutu olan “Nütrisyonel Değerlendirmenin Önemi” bölümünde tutum puan ortalamalar ının 24,14 (SS=3,13); ikinci alt boyutu “Nütrisyonel Bak ıma İlişkin Bilgi Düzeyi” bölümünde bilgi puan ortalamalar ının 24,96 (SS=5,67) ve üçüncü alt boyut olan “Nütrisyonel Bak ıma İlişkin Algılanan Bakım Kalitesi” bölümünde algı puan ortalamalarının 24,18 (SS=3,20) olduğu tespit edildi. Sonuç: Hemşirelerin beslenme bakımına ilişkin tutum dü- zeylerinin yüksek; bilgi düzeylerinin orta seviyede oldu ğu, klinikle- rinde verilen nütrisyonel bak ımın kalitesini ise orta düzeyin alt ında algıladıkları belirlendi.
Objective: This research was conducted to evaluate nurses’ views on the importance of nutritional assessment, level of knowledge about nutritional care, and perceptions of the quality of nu- tritional care. Material and Methods: This research was implemented descriptive design; was conducted a public university hospital in Istan- bul between May-September 2021. The population of the research con- sisted 1000 nurses working in the hospital. 283 volunteer nurses who were over 18 years age and had least 6 months of professional experi- ence were included in the study, whose sample size was calculated with known sampling formula and n=278. The Participant Information Form created by the researchers and the Scale for Evaluation of the Impor- tance of Nutritional Evaluation in Nurses, Level of Knowledge of Nu- tritional Care and Perceived Nutritional Care Quality were used to collect the data and were collected by the researchers using face-to-face interview technique. Descriptive statistics, Kruskal-Wallis and Mann- Whitney U tests were used to analyze the data. Results: The average age of the participants was 27.02, the majority (88%) were women. The rate of participants who had previously received nutrition training was 77%. The majority of the participants (72.8%) were undergraduate grad- uates, (37.3%) were working in the surgical unit. It was determined that the participants’ attitude score average in the first sub-dimension of the scale, “Importance of Nutritional Assessment”, was 24.14 (SD=3.13); their knowledge score average in the second sub-dimension, “Knowl- edge Level Regarding Nutritional Care”, was 24.96 (SD=5.67) and their perception score average in the third sub-dimension, “Perceived Qual- ity of Care Regarding Nutritional Care”, was 24.18 (SD=3.20). Con- clusion: Nurses’ attitude nutrition care is high; their level of knowledge is medium level; it was determined they perceived the quality of nutri- tional care provided in their clinics to be below the average level.