1. Uluslararası Sanad Kongresi, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Aralık 2019
ÖZET
Eğitim alma tüm dünyada bireylerin en temel hakları arasında yer almaktadır. Her ülkede bazı farklı uygulamalar ile karşılaşılsa da devletler kendi halklarını temel eğitimden yararlandırmak zorundadırlar. Örgütlü eğitim öğretim faaliyetleri gerçekleştiren kurumlar genellikle öğretim ortamları olarak kurumların kendi fiziki alanlarını kullanmaktadırlar. Sunulan bu eğitim ortamlarına erişimin zorlaştığı durumlarda eğitim öğretim imkânlarının bireylerin bulundukları ortamlarda onlara sunulması gündeme gelmektedir. Bireysel öğretime dönüşen bu yöntemin maliyetlerinin yüksek olması bu tür eğitim öğretim faaliyetlerinin genellemesini engelleyen unsurlardandır. Günümüzde özel öğretim gereksinimlerinin karşılanmasında bu yöntemin kullanıldığını görmek mümkündür. Ancak alet, makine, malzeme ve özel fiziki alanlar gerektiren mesleki eğitimlerin sunulmasında eğitim kurumlarının dışındaki alanlarda eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi oldukça zor ve yüksek maliyetlidir.
Dijital teknolojinin her geçen artması, bireylerin bilgiye anında ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Ancak kontrolsüz olarak yayılabilen yanlış, hatalı hatta zararlı bilginin yarattığı bilgi kirliliği de bilinçsiz olarak bilgiye ulaşmaya çalışan bireylere önemli zararlar vermektedir. Uzaktan Öğretim, bireylerin kendi ortamlarından uzaklaşmadan eğitim öğretim faaliyetlerinden kolaylıkla yararlanmalarını sağlamaktadır. Uzaktan eğitim kavramının Dünyada gelişmeler kaydetmeye başladığı 1923 ile 1960 yılları arasında Ülkemizde ancak tartışma konusu olabilmiştir. 70’li yıllardan sonra farklı girişimlerle bir takım tecrübeler edinilmiş 80’li yıllarda ise yükseköğretimde de uygulamaları görülmüştür. 2000’li yılların başından itibaren bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle uzaktan eğitim, ülkemizdeki eğitim sisteminin bir parçası olmuştur.
Bu çalışmada Marmara Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Tasarım Bölümü, Moda Tasarımı Programında uygulanan uzaktan eğitim programı “Temel Sanat Eğitimi” ve “Giysi Tasarımı” derslerinde uygulanan yöntemler anlatılarak ele alınmıştır.
Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Moda, Tasarım, Temel Sanat Eğitimi, Giysi Tasarımı