Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programında Sergi Ünitesinin Öğrenen Profili ve Beceri Gelişimi Üzerindeki Rolünün İncelenmesi


İnan N., Berk Ş.

10. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi, Ankara, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2022, ss.722-727

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Doi Numarası: 10.1016/j.
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.722-727
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Değerler, beceriler ve bilginin temel alındığı, küresel bir eğitim programı yaratmak için tüm dünyada ortak bir misyon geliştirmeye çalışan Uluslararası Bakalorya (IB), dünya çapında okulları, öğretmenleri ve öğrencileri birleştiren bir topluluktur. IB, 3-19 yaş arası öğrenciler için uluslararası eğitim sürekliliği sağlayan programlar oluşturulmuştur. IB Eğitim Programları; CP (Kariyer Programı), DP (Diploma Programı), MYP (Orta Yıllar Programı) ve PYP (İlk Yıllar Programı) şeklinde dört farklı yaş seviyesi ve içeriği olarak sunulmaktadır.

IB programlarının merkezindeki dört temel ve ilişkili öğeler şu şekilde sıralanabilir: 1. Uluslararası anlayış, 2. IB öğrenen profili (araştıran sorgulayan, ilkeli, duyarlı, dönüşümlü düşünen, düşünen, bilgili, dengeli, risk alan, iletişim kuran, açık fikirli), 3. Geniş, dengeli, kavramsal ve bağlantılı bir eğitim programı, 4. Öğretme ve öğrenme yaklaşımları/beceriler.

IB Öğrenen Profili entelektüel, kişisel, duygusal ve sosyal büyümeyi içeren çok çeşitli insani yeterlilikleri ve sorumlulukları temsil eder. Öğrenen profilinin gelişimi uluslararası bilinç için önemlidir. Öğrencinin gelişen bu yeterlilikleri eyleme geçmelerinde onları destekleyen öğelerdir. PYP Sergi Ünitesi yukarıdaki bütünsel özelliklerin sergilenip geliştirilebileceği eylemsel bir süreçtir.

Öğretme ve Öğrenme Yaklaşımları/Beceriler; birbiriyle bağlantılı olan beş ana beceri ve ilgili alt becerilerden oluşur: Düşünme, Araştırma-Sorgulama, Sosyal Beceriler, İletişim ve Öz Yönetim Becerileri. Sorgulama eğitim programının hem içinde hem de dışında bu becerilerin kazandırılması için fırsatlar sağlanır. Bu fırsatlardan biri de PYP sürecinin sonunda deneyimlenen Sergi ünitesi sürecidir.

Sergi Ünitesi, öğrencilere İlk Yıllar programından (PYP) mezun olacakları sene, sunulan eğitim programındaki bilgi, beceri ve tüm seneler üzerinde geliştirmek için çalışılan öğrenen profillerini eylemsel olarak sunabilecekleri fırsatları sağlayan bir deneyimdir. Öğrencilerin; kendi belirledikleri bir üniteyi planlayıp, konuyla ilgili araştırmalar ve sunumlar yaptıkları, sonucunda eylemsel bir çıktı elde ettikleri bir süreçtir. Öğrencilerden PYP’deki son yıllarında, ortaklaşa yürütülen disiplinlerüstü bir sorgulama sürecine başlamaları ve bu kapsamda gerçek yaşama dair konuları ya da sorunları tanımlamaları, sorgulamaları ve bunlara çözümler sunmaları istenir. Öğrenciler kendi öğrenme süreçlerinin sorumluluklarını alırlar. Öğrencilerin; bu süreçte daha önceki yıllarda öğrendiklerini sentezlemesi; öğrenmelerinin neticesinde nasıl harekete geçebileceklerini sergilenmeleri beklenir. Süreç, öğrencileri, öğretmenleri, velileri ve okul topluluğunun tüm üyelerini bir araya getirir. Bu aynı zamanda öğrenenlerin ilköğretimden ortaöğretime/lise öğretimine geçişlerinin kutlanması olarak da kabul edilebilir.

Araştırma kapsamında, sergi ünitenin uygulanışına göre öğrencilerin, IB felsefesinde merkezde yer alan profil geliştirme ve beceri kazandırma kazanımlarını, bağımsız olarak sergileyip sergilemedikleri ve deneyimlerine hangi niteliklerde yansıtabildikleri öğretmen görüşleri alınarak tespit etmek amaçlanmıştır.

Yöntem

Çalışma, genel tarama modellerinden tekil tarama türüne uygun tasarlanmıştır. Çalışma grubunu, Türkiye’de PYP Eğitim Programı uygulayan özel okullarda görev yapmakta olan öğretmenler arasından, araştırmamıza gönüllü olarak katılan 33 öğretmen oluşturmaktadır.

Veriler, araştırmacılardan tarafından geliştirilen ve PYP sonunda öğrencilerde oluşması beklenen beceri ve profilleri ie ilgili performans göstergelerini içeren nicel veri toplama aracı (VTA) ile toplanmıştır. Bu VTA ile, öğretmenlerin, Sergi Ünitesinin beceri ve profil kazanımları üzerindeki rolü hakkındaki görüşleri alınmıştır. VTA’nın geçerlik ve güvenirliği alanyazına uygun şekilde sağlanmıştır. Veriler, betimsel ve yordayıcı istatistikten yararlanarak analiz edilmiştir.

Sonuçlar/Beklenen Sonuçlar

Sergi Ünitesi öğrenen profilleri ve becerilerini geliştirici kazanımlar içermektedir. Bu sonuç, 2014 yılında Nottingham Üniversitesi’nin Kenya, Meksika, Rusya, İngiltere ve Çin’de yaptığı geniş kapsamlı araştırmada çıkan sonuçlarla benzerlik göstermektedir.

Sergi Ünitesinin düşünme, araştırma, iletişim, sosyal ve öz yönetim becerileri ve bunların alt becerilerinin gelişimine katkısı vardır. Katılımcıların görüşleri eğitim düzeylerine göre farklılaşmamaktadır. Deneyimlerine göre ise bazı kazanımlarda farklılaşmaktadır.

Anahtar Sözcükler: PYP, Öğrenme-öğretme yaklaşımı, Disiplinlerüstü ünite, Sorgulama