Balıkesir Bölgesinden Toplanan Liken Örneklerine Ait Özütlerin Escherichia coli ATCC 25922 Üzerindeki Antibakteriyel Etkinlikleri


UÇARKUŞ E., GÖKALSIN B., YILDIRIM N., AÇIKGÖZ B., ÖZYİĞİTOĞLU G., SESAL N. C.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, cilt.47, sa.1, ss.26-32, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 47 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.26-32
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Amaç: Bu çalışmada, Balıkesir çevresinden toplanan Parmelia saxatilis (L.) Ach. ve Parmelia sulcata Taylor liken türlerine ait aseton özütlerinin Escherichia coli ATCC 25922 suşu üzerindeki antibakteriyel etkinliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Balıkesir ilinden toplanan liken örneklerinin türleri teşhis edildikten sonra aseton özütleri elde edilmiştir. Liken aseton özütlerinin Escherichia coli üzerindeki antibakteriyel ve minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) testleri sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu olarak kanamisin antibiyotiği kullanılmış ve MİK değeri belirlenerek antibakteriyel etkinliklerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Bulgular: Liken aseton özütleri ve kanamisinin 2.5-40 µg/ml arasındaki dozları denenmiştir. Kanamisinin yalnızca 40 µg'lık dozunda antibakteriyel etkinlik gözlemlenmiş ve MİK değeri 40 µg olarak belirlenmiştir. Parmelia saxatilis likenine ait aseton özütünün MİK değeri 20 µg/ml, Parmelia sulcata likeni aseton özütünün MİK değeri ise 40 µg/ml olarak saptanmıştır. Sonuç: Parmelia saxatilis aseton özütünün Escherichia coli üzerinde kanamisinin etkinliğinden daha düşük dozda antibakteriyel etkinliğe sahip olduğu, Parmelia sulcata aseton özütünün ise kanamisin ile aynı dozda antibakteriyel etkinlik gösterdiği görülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, gerekli testler yapıldıktan sonra yüksek antibakteriyel potansiyele sahip liken özütlerinden tedavide yararlanılabileceği öngörülmektedir
Objective: In this study, it was aimed to determine theantibacterial activity of acetone extracts of Parmeliasaxatilis (L.) Ach. and Parmelia sulcata Taylor lichenspecies that were collected from Balıkesir district, on thestrain of Escherichia coli ATCC 25922.Material and Methods: After lichen samples collected fromBalıkesir province were identified, the acetone extracts wereobtained. Antibacterial and minimum inhibitory concentration(MIC) tests of the acetone extracts of lichens on Escherichiacoli were performed via microdilution method. The antibiotickanamycin was used as control group and a MIC value of theantibiotic was determined for comparison of antibacterialactivities of the lichen acetone extracts.Results: Lichen acetone extracts and kanamycin dosagesranging between 2.5-40 µg/ml were tested. Kanamycinshowed antibacterial activity at only concentration of 40µg/ml and its MIC value was determined as 40 µg/ml. MICvalues were also defined for the acetone extract of Parmeliasaxatilis (20 µg/ml), and Parmelia sulcata (40 µg/ml).Conclusion: The acetone extract of Parmelia saxatilis hadantibacterial effect on Escherichia coli much lower than thatof kanamycin. The acetone extract of Parmelia sulcata alsoshowed antibacterial activity that equals to those of kanamycin.According to the results that were obtained from this study, ithas been predicted that lichen extracts that have higherantibacterial potential may be useful for treatment of bacterialinfections in case essential tests are performed.