Çocukluk Çağında Cinsel İstismara Maruz Kalmanın Kadın Cinsel İşlevi ve Cinsel Sıkıntısı Üzerine Etkisi: Bir Sistematik Gözden Geçirme ve Meta-Analiz


AŞCI Ö., BAL M. D., KOÇOĞLU F.

Türk Psikiyatri Dergisi, cilt.35, sa.1, ss.63-74, 2024 (SSCI) identifier identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 35 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.5080/u26991
  • Dergi Adı: Türk Psikiyatri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Social Sciences Citation Index (SSCI), Scopus, Central & Eastern European Academic Source (CEEAS), MEDLINE, Psycinfo, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.63-74
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmada çocukluk çağında cinsel istismara (ÇCİ) maruz kalmanın kadın cinsel işlevi ve cinsel sıkıntısı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu sistematik gözden geçirme ve meta-analizde, sekiz uluslararası (EBSCO, Psyc-Info, Proquest, PubMed, Science Direct, Scopus, Ovid, Web of Science) ve iki ulusal (Dergipark, Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi) elektronik veri tabanı tarandı. ÇCİ öyküsü olan ve olmayan kadınlarda cinsel işlev ve cinsel sıkıntı sonuçlarını bildiren araştırmalar dahil edildi. Veriler meta-analiz ve öyküsel anlatım yöntemleri ile sentez edildi. Bulgular: Çalışmaya, 2010-2020 yılları arasında yayımlanan iki tez ve beş araştırma makalesi dahil edildi. Meta-analize dahil edilemeyen bazı araştırmalarda, ÇCİ öyküsü olan ve olmayan kadınlarda cinsel işlev bozukluğu görülme yaygınlığı ve cinsel memnuniyet açısından fark olmadığı bildirilmişti. Meta-analizde ÇCİ öyküsü olan kadınlarda daha düşük cinsel işlev (cinsel uyarılma, MD: -0,83, p<0,001; cinsel istek, MD: -0,55, p<0,001; lubrikasyon, MD: -0,78, p<0,01; ağrı, MD: -0,52, p<0,001) ve daha fazla cinsel sıkıntı (SMD: -0,79, p<0,05) olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışma ÇCİ’nin kadın cinsel işlevini olumsuz yönde etkilediğini ve cinsel sıkıntıyı artırdığını gösterdi. Sağlık çalışanları ÇCİ öyküsü olan kadınların daha kötü cinsel işlevlere ve daha fazla cinsel sıkıntıya sahip olabileceğinin farkında olmalıdır. ÇCİ’nin cinsel işlev sorunlarının etiyolojisindeki rolü ve olası etki mekanizmaları hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Objective: In this study, it was aimed to examine the impacts of exposure to childhood sexual abuse (CSA) on women’s sexual function and sexual distress. Method: In this systematic review and meta-analysis study, eight international (EBSCO, Psyc-Info, Proquest, PubMed, Science Direct, Scopus, Ovid, Web of Science) and two national electronic databases (Dergipark and Thesis Database of the Turkish Council of Higher Education) were searched. Studies reporting outcomes of sexual function and sexual distress in women with and without a history of CSA were included. The data were synthesized by meta-analysis and narrative methods. Results: Two dissertations and five research articles published between 2010 and 2021 were included in the study. In some studies that were not included in the meta-analysis, it was reported that there was no difference in the prevalence of sexual dysfunction, and sexual satisfaction in women with and without a history of CSA. Meta-analysis results demonstrated lower sexual function (sexual arousal, MD: -0.83, p<0.001; sexual desire, MD: -0.55, p<0.001; lubrication, MD: -0.78, p<0.01; pain, MD: -0.52, p<0.001) and more sexual distress (SMD: -0.79, p<0.05) in women with CSA history. Conclusion: This study showed that CSA negatively affects female sexual function and increases sexual distress. Healthcare professionals should be aware that women with a CSA history may have worse sexual functions and more sexual distress. More research is needed on the role of CSA in the etiology of sexual function problems and its possible mechanisms of action.