Dr. Besim Ömer'in Kaleminden Tütün, Kahve, Çay


Creative Commons License

Koç Giannopoulos A. , Kültüral Z. H.

Palet yayınları, Konya, 2021

  • Publication Type: Book / Research Book
  • Publication Date: 2021
  • Publisher: Palet yayınları
  • City: Konya

Abstract

Keyif veren, sarhoş eden maddeler eski tâbirle mükeyyifât ve müskirât sahip oldukları özelliklerden dolayı insan hayatının vazgeçilmezleri arasında yerini muhafaza etmektedir. Öyle ki “ehl-i keyfin keyfini ne tazeler?” şeklinde bir soru sorulacak olsa, tereddütsüz cevap “tütün, kahve ve çay” olur. Ancak, Dr. Besim Ömer eserinde bu üç maddeye bir doktor gözüyle bakmış ve tıbbî açıdan konuyu ele almıştır. Dr. Besim Ömer, kadın hastalıkları, doğum, çocuk, ebelik, hasta bakıcılık, kamu sağlığı gibi konularda pek çok eser kaleme almış bir doktordur. Aynı zamanda “Titanik faciasından kurtulan tek Türk” olarak da anılır.

Kitapta, tütün, kahve ve çayın kimyası, çeşitleri, kullanımı, dünyadaki ve Anadolu’daki tarihi geçmişi, sağlığa zararlı yönleri, bilim adamlarının bu maddeler hakkındaki görüşleri yer almaktadır. Osmanlı Türkçesinden aktardığımız bu çalışmanın okuyucuya keyifli saatler sunması dileğiyle…