Vergi Sorunları Dergisi, cilt.2001, sa.155, ss.54-71, 2001 (Hakemli Dergi)
Hazine Müsteşarlığı, 15/6/2001 tarihinde, iç borçlanmanın vadesini, uygun maliyetlerle uzatmak ve bankacılık sisteminin döviz riskinin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla, vadesi 2001 ve 2002 yıllarında dolan TL cinsinden Devlet iç Borçlanma Senetlerinin, dövize endeksli ve TL cinsinden değişken faizli yeni senetlerle değiştirilmesine yönelik olarak takas ihaleleri düzenlemiştir.
Bu ihalenin sonucunda finansal sistemin elinde bulunan devlet tahvili, hazine bonolarının bir kısmi daha uzun vadeli üçte biri TL, üçte ikisi ABD Dolarına endeksli yeni Devlet iç Borçlanma Senetleri ile değiştirilmiştir. Bu değişim (swap) sonucunda finansal sistemin eline geçen yeni Devlet iç Borçlanma Senetleri vasıtayla belli bir gelir oluşmuştur. Oluşan bu gelirin belli bir vergisel yönü olması da kaçınılmazdır.
Biz bu çalışmanın başında iç borç takasını gerekli kılan ekonomik sürecin nasıl oluştuğunun anlattıktan sonra, Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan takasın genel özelliklerinden söz edeceğiz. Makalenin son bölümünde ise, iç borç takası sonucu alınan Devlet iç Borçlanma Senetlerinden doğan gelirlerin vergisel sorumluluklarının ortaya koymaya çalışacağız.