CANLI RENAL TRANSPLANT DONÖRLERİNDE RENAL VASKÜLER VARYASYONLARIN VE İNSİDENTAL LEZYONLARIN SIKLIĞI


Kurşun M., Biyikli E., Çimşit C., Çimşit N. Ç.

42.ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 26 - 31 Ekim 2021, ss.960-961

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.960-961
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

CANLI RENAL TRANSPLANT DONÖRLERİNDE RENAL VASKÜLER VARYASYONLARIN VE İNSİDENTAL LEZYONLARIN SIKLIĞI

GİRİŞ -AMAÇ: Renal transplant verici adaylarının preoperatif değerlendirilmesinde abdominal BT anjiografi rutin olarak kullanılmaktadır. Preoperatif görüntüleme ile vasküler anatomi ve varyasyonlar optimal olarak değerlendirilebilmekte ve operasyonel komplikasyonların azaltılması amaçlanmaktadır. Abdominal BT anjiografi ile vasküler yapılara ilaveten non-vasküler insidental bulgular da gözlemlenmektedir. Çalışmamızda canlı böbrek vericilerinde renal damar varyasyonları ile insidental patolojilerin çeşit ve sıklığını tanımlamayı amaçlamaktayız.

GEREÇ VE YÖNTEM 2012-2021 yılları arasında canlı böbrek vericisi olabilecek 22-72 yaş aralığında 76’sı erkek toplam 201 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların abdominal BT anjiografi incelemeleri retrospektif olarak değerlendirildi. Renal arterler taraf, sayı ,çıkış yeri ve böbrekte sonlanma düzeyine; renal venler ise sayı,abdominal aort geçiş konumuna göre sınıflandırıldı. İnceleme sırasında karşılaşılan insidental bulgular gruplandırılarak sıklıkları değerlendirildi.

BULGULAR: Çalışmamızdaki 201 hastanın 125’i kadın(%62) 76’sı erkekti(%38).Yaş aralığı 22-72 arasında değişmekteydi.(ort 46) Olguların 86’sında bilateral normal renal arter anatomisi mevcuttu. Renal arter varyasyonları %57 oranında iken ven varyasyonları %10 oranında görülmekteydi.(Resim a) Renal ven varyasyonu bulunan 12 olguda normal arter anatomisi saptandı. En sık renal arter varyasyonu sağ böbrek için aksesuar hiler renal arter(%11) iken sol böbrek için aortik alt polar arterdi(%8)(Resim b,c). 4 olguda birden fazla renal arter varyasyonu izlendi. Birden fazla renal arter  görülme sıklığı sağ böbrekte %30 iken sol böbrekte %50 idi. Renal arter varyasyonu erkek olgularda daha sık görülmekteydi.(%58).Tüm olgularımızda renal arterler abdominal aortadan orijin almaktaydı. Renal arter ve ven varyasyonu birlikteliği 8 hastada mevcuttu. 148 olguda toplam 256 insidental bulgu tespit edildi. (Tablo).18 olguda Nutcracker sendromu düşündüren bulgular izlendi. En sık insidental bulgu olarak renal kortikal kistler saptandı ve kistlerin çoğu 3 cm den küçük bulundu. 8 olguda surrenal adenom mevcuttu. En sık rastlantısal karaciğer bulgusu hepatosteatoz idi.1 olguda insidental bulgu olarak patolojik olarak kanıtlı servikal kitle saptandı.

TARTIŞMA -SONUÇ: Canlı renal transplant  donörlerinde  renal arter ve ven varyasyonlarının abdominal BT anjiografi ile saptanması transplantasyonun planlanması, operasyon esnasında karşılaşılabilecek risklerin önceden tespiti ve postoperatif komplikasyonları azaltmada oldukça yol göstericidir. Renal arter ve venin varyasyonları oldukça çeşitli olup %25-40 sıklıkta görülür. En sık görülen varyasyon, birden fazla sayıda renal arter olmasıdır. Canlı donörleri transplantasyona uygunluk açısından değerlendirme sürecinde abdominal BT anjiografi ile insidental bulgular da tespit edilebilmektedir . Çalışmamızda canlı böbrek vericilerinde renal damar varyasyonları ile insidental patolojilerin çeşit ve sıklığını tanımladık.

Literatürle karşılaştırdığımızda renal arter varyasyonuna bizim çalışmamızda daha yüksek oranda rastlanılmıştır.  (1) Polar renal arteri hiler artere göre daha sık tespit etmiş olmamız literatür bulguları ile örtüşmektedir.(2) Venöz varyasyon olarak  en sık  sirkumaortik sol renal ven saptamamıza rağmen diğer çalışmalarda bunu destekleyici bir veriye ulaşamadık.(3) Olası canlı renal transplant donörlerinde insidental bulgulara baktığımızda en sık bulgu bizim çalışmamızda olduğu gibi renal kortikal kist olarak tanımlanmıştır.(4)

Sonuç olarak, Çalışmamızda görüntüleme sırasında saptanan insidental bulgular transplantasyona büyük oranda engel oluşturmamıştır ve Renal transplantasyon öncesi renal arter- ven varyasyonlarını tespit ederek olası intra-postoperatif komplikasyonları azaltmak  için BT anjiografi noninvazif,hızlı,etkin bir  görüntüleme yöntemi olarak tercih edilmelidir.

Anahtar kelimeler: Renal transplantasyon,varyasyon,BT anjiografi

Kaynaklar

1.         Tardo DT, Briggs C, Ahern G, Pitman A, Sinha S. Anatomical variations of the renal arterial vasculature: An Australian perspective. J Med Imaging Radiat Oncol. 2017;61(5):643–9.

2.         Khamanarong K, Prachaney P, Utraravichien A, Tong-Un T, Sripaoraya K. Anatomy of Renal Arterial Supply. Clin Anat. 2004;17(4):334–6.

3.         Famurewa OC, Asaleye CM, Ibitoye BO, Ayoola OO, Aderibigbe AS, Badmus TA. Variations of renal vascular anatomy in a nigerian population: A computerized tomography studys. Niger J Clin Pract. 2018;21(7):840–6.

4.         O’Neill DC, Davis NF, Murray T, Lee MJ, Little D, Morrin MM. Prevalence of incidental findings on multidetector computed tomography in potential nephrectomy donors: A prospective observational study. Exp Clin Transplant. 2019;17(2):177–82.