9. Ulusal, 5.Uluslararası Akdeniz, 4.Uluslararası Pediatri Hemşireliği Kongresi, Mersin, Türkiye, 5 - 08 Kasım 2025, ss.231, (Özet Bildiri)
Giriş: Bu çalışmanın amacı, olgun anne sütünde üç farklı sağma yöntemi (elle sağma, manuel pompa ve elektrikli pompa) ile elde edilen makro besin öğelerinin içeriğini karşılaştırmaktır.
Yöntem: Bu deneysel çalışmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan 31 anne ve miadında doğmuş bebekleri dahil edilmiştir. Süt örnekleri, her bir sağma yöntemi için randomizasyon ve standart prosedürler izlenerek üç farklı günde toplanmıştır. Tüm örnekler dondurulmuş ve daha sonra Miris® Human Milk Analyzer (HMATM) kullanılarak yağ, protein, karbonhidrat ve enerji değerleri analiz edilmiştir. İstatistiksel analiz R yazılımı (sürüm 4.4.1) ile yapılmıştır. Bulgular: Annelerin yaş ortalaması 23 ± 4 yıl olup, %35,5’i ortaokul mezunuydu. Ortalama enerji içeriği, elle sağmada 74,5 kcal/100 mL, elektrikli pompa ile sağmada 72,3 kcal/100 mL ve manuel pompa ile sağmada 71,7 kcal/100 mL olarak bulundu. Laktoz düzeyleri sırasıyla 7,2; 7,1 ve 7,2 g/100 mL; yağ içeriği 4,3; 4,0 ve 3,9 g/100 mL; gerçek protein düzeyi ise tüm yöntemlerde 1,2 g/100 mL idi. Üç sağma yöntemi arasında ölçülen makro besin öğelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, anne sütünde enerji, laktoz, yağ ve gerçek protein içerikleri açısından elle sağma, manuel pompa ve elektrikli pompa arasında anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Bu bulgu, annelerin ekonomik durumlarından veya ekipmana erişimlerinden bağımsız olarak, doğru teknik uygulandığı sürece herhangi bir süt sağma yönteminin anne sütünü temin etmek için etkili bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Emzirme, Makro besinler, Süt sağma