Palet Yayınevi, Konya, 2022
Âfiyet,
1913-1915 yılları arasında İstanbul’da
yayımlanan haftalık resimli bir gazetedir. İlk sayısında “sağlam fikir sağlam
vücutta bulunur” sözünden hareketle sağlam vücutlu, sağlam fikirli bir millet
yetiştirme gayesiyle gazetenin çıkarıldığı ifade edilir.
Kitap, Âfiyet
gazetesindeki “Aşçıbaşı diyor ki” başlığı altında yer alan yemek tarifleri,
yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi, korunması, yiyecekler, içecekler,
sağlıklı ve dengeli beslenme konulu yazıları kapsamaktadır. Bu çalışmayla hem
Türk mutfak kültürüne katkı sağlamak hem de fikren ve bedenen “âfiyette
olma”nın önemini bir kez daha dile getirmek amaçlanmıştır. “Evvel taam sonra
kelam” diyerek sözü aşçıbaşımıza bırakalım.