Legal Hukuk Dergisi, cilt.19, sa.226, ss.4419-4446, 2021 (Hakemli Dergi)
Günümüzde internetin ve buna bağlı olarak kullanılan sosyal ağların önemi ortadadır. İnsanların birbiriyle etkileşim halinde olduğu ve düşüncelerini paylaştığı Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal platformlarda nefret söylemi olarak da adlandırılan ve şerefi ihlal edici nitelikte olan içeriklere, paylaşımlara ve yorumlara sıklıkla rastlanmaktadır. Sosyal ağ kullanıcılarının sanal alemde paylaşımda bulunurken gerçek kimliklerinin tespit edilemeyeceğini düşünmelerinin de etkisiyle yüz yüze davranışlardan farklı olarak, sosyal ağlarda yaşanan etkileşimle birlikte eleştiri boyutunu aşan paylaşımların çok rahat yapılabildiği ve özellikle şerefi ihlal edici suçların bu platformlarda işlenişinin giderek arttığı görülmektedir. Sosyal ağlarda suç teşkil edecek şekilde bireyin şerefini ihlal edici paylaşımlar yapıldığında, bu paylaşım sayısı belirlenemeyecek kadar kullanıcıya ulaşmakta ve siber zorbalığa dönüşen mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, çok çeşitli düzenlemeler yapılsa da sosyal ağlar konusunda münferit bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu ortadadır.
Çalışmada, sosyal ağlar üzerinden işlenen hakaret suçu bakımından değerlendirmeler yapılacak ve bu kapsamda sosyal ağlarda içerik oluşturan, oluşturulan içeriği beğenen ve tekrar paylaşan sosyal ağ kullanıcılarının ceza sorumluluğu incelenecektir.
Today, the importance of the internet and the social networks used accordingly is obvious. In social platforms such as Twitter, Facebook and Instagram, where people interact with each other and share their thoughts, content and comments that are also called hate speech and that violate honor are frequently encountered. With the effect of social network user's thinking that their real identities cannot be detected while sharing in the virtual world, it is seen that, unlike face-to-face behaviors, sharing that exceeds the dimension of criticism can be made very easily with the interaction experienced in social networks, and especially crimes that violate honor are increasingly being committed on these platforms. When sharings that violate the dignity of the individual in a way that constitutes a crime are made in social networks, the number of this shares reaches an undetermined number of users, and victimizations that turn into cyberbullying occur. In this context, although a wide range of regulations have been made, it is obvious that there is a need for individual regulation of social networks.
In the study, assessments will be made in terms of insulting crimes committed through social networks, and in this context, the criminal liability of social network users who create, like and re-share content on social networks will be examined.