2019-nCoV Pandemisinin 5. Sınıf Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinin Protetik Diş Tedavisi Eğitiminde Oluşturduğu Etkinin Araştırılması


Creative Commons License

Kahramanoglu E., HELVACIOĞLU ÖZKARDEŞ M., Cüre A. Ç.

7tepe Klinik, cilt.20, sa.1, ss.4-9, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 20 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.5505/yeditepe.2024.05706
  • Dergi Adı: 7tepe Klinik
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.4-9
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı Marmara Üniversitesi Diş He- kimliği Fakültesi’nde okumakta olan 5. sınıf öğrencilerinin Covid-19 öncesi ve sonrası protetik diş tedavisi eğitimlerinin karşılaştırılması ve Covid-19’un eğitimsel etkisinin ortaya kon- masıdır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmanın çalışma grubunu T.C. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim gör- mekte olan 5. sınıf 123 diş hekimliği öğrencisi oluşturmakta- dır. Çalışma grubundaki öğrencilere teşhis, tedavi planlaması, tedavi ve tedavi sonrası olmak üzere 4 başlık altında 35 soru- dan oluşan anonim bir anket yöneltilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Covid-19 öncesi ve Covid-19 sonrası karşılaştırma- larda; teşhis, tedavi planlaması ve tedavi sorularında belirli alanlarda alınan cevaplarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık- lar bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmada diş hekimliği öğrencilerinde Covid-19 öncesi ve sonrası bilgi düzeylerinde büyük bir farklılık gözlen- memekle birlikte, pandemi döneminde verilen uzaktan eğitim seviyesinin öğrencilerin teorik bilgilerini geliştirmesi anlamın- da yeterli olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, pandemi dönemiyle ilgili klinik becerilerin değerlendirilmesi için farklı çalışmaların yapılması ihtiyacını ortaya koymaktadır.
Aim: The aim of this study is to compare the prosthetic dental treatment trainings of 5th grade students studying at Marmara University Faculty of Dentistry before and after Covid-19 and to reveal the educational effect of Covid-19. Materials and Method: The study group of this research is consists of 123 5th grade dentistry students studying at Mar- mara University Faculty of Dentistry. An anonymous question- naire consisting of 35 questions under 4 headings: diagnosis, treatment planning, treatment and post-treatment was dire- cted to the students in the study group. The obtained data were evaluated statistically. Results: In comparisons before and after Covid-19; statistical- ly significant differences were found in the answers received in certain areas in diagnosis, treatment planning and treat- ment questions (p<0.05). Conclusions: In this study, although there is no big differen- ce in the knowledge levels of dentistry students before and after Covid-19, it shows that the distance education level gi-ven during the pandemic period is sufficient in terms of improving the theoretical knowledge of the students. This study reveals the need for different studies to evalua- te clinical skills during the pandemic period.