A Novel Paraflash-Softbox Setup for Standardized Anterior and Posterior Intraoral Photography


Creative Commons License

Korkut B., Oğrak İ. H., Guadix J. T., Torun Ö. Y.

European Journal of Research in Dentistry, cilt.7, sa.3, ss.105-114, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

ÖZET

Amaç: Ağız içi dental fotoğrafçılıkta ana limitasyon tekrarlayan fotoğraflardaki standardizasyonun sağlanmasıdır. Standardizasyonu etkileyen parametreler temel olarak üç grupta incelenebilir. Bunlar kamera ayarları ile ilgili parametreler, flaş ışıkları ile ilgili parametrele ve çekim pozisyonu ile ilgili parametrelerdir. Kamera ayarları ile ilgili olanlar dental fotoğrafın alan deriniğini, keskinliğini ve aydınlığını etkileyebilen pozlama (objektif açıklığı ve deklanşör hızının birleşimi), ortam hassasiyeti (ISO) ve beyaz dengesi (WB) olarak sayılabilir. Flaş ışıkları ile ilgili olanlar ışık kaynağının çıkış gücü, softbox veya yansıtıcılar ve dual ışık kaynaklarının uzaklığı ve açılanmasıdır. Çekim pozisyonu ile ilgili olanlar ise çalışma uzaklığını belirleyen dental koltuğun ve klinisyenin/kameranın pozisyonudur. Tekraralayan intraoral dental fotoğraflarda kesin ve doğru çekimler için klinisyen bahsi geçen birçok parametreyi standardize ederek çekim yapmalıdır. Bu yayın anterior/posterior dişler ve okluzal yüzeylerden standardize intraoral fotoğraflar çekilebilmesi için iki yeni klinik paraflaş/ softbox düzeneği önermektedir.

Klinik Teknik: Dental koltuk ve tetiyer pozisyonları sabitlenmiş olmalıdır. İlk düzenek dental koltuk üzerinde dikey ve yatay olarak 45° açı ile simetrik şekilde konumlandırılmış 3 adet paraflaş/softbox içermektedir. Flaşlardan iki tanesi içe doğru açılandırılmış şekilde ve bir tanesi koltuğun tam üzerinde, iki simetrik flaşın tam ortasında ve hasta başına hafifçe açılandırılmış olarak konumlandırılmaktadır. İkinci düzenek dental koltuk üzerinde dikey olarak 45° açı ile konumlandırılmış yalnızca iki adet paraflaş/softbox içermektedir. Bu düzenekteki iki flaş yatay düzlemde açıları değiştirilmeden kolayca yeniden pozisyonlandırılabilmektedir. Bu yeni düzenekler sayesinde klinisyen tekrar eden anterior ve posterior intraoral fotoğrafları kamera ayarları, aydınlatma ve çekim pozisyonları ile ilgili parametreleri minimalize ederek çekebilecektir.

ABSTRACT

Objective: The main limitation of intraoral dental photography is the standardization of the repetitive dental images. The parameters affecting the standardization can be divided into 3 groups such as; parameters related to the camera settings, parameters related to the flashlight, and parameters related to the shooting position. The parameters related to the camera settings are exposure [the combination of the lens aperture (f-stop) and the shutter speed], the sensitivity of the media (ISO), and white balance (WB), which may affect the brightness, sharpness, and depth of field of the dental image. The parameters related to the illumination are the power output of the light source, softboxes/ diffusers, the distance of the light source, and the distance and angulation between the dual flashlights. The parameters related to the shooting position are the position of the dental unit and the clinician/camera which define the working distance. Among these, the clinician should standardize as many parameters as he/she can to provide accurate and precise repetitive intraoral dental images. This paper suggests two novel paraflash/softbox setups to provide the standardized intraoral photography of both anterior/posterior teeth and the occlusal surfaces at the same time, clinically.

Clinical Technique: The positions of dental unit and head support should be fixed. The first setup involves 3 paraflashes/ softboxes fixed vertically and horizontally above the dental unit symmetrically at 45° of inclination. Two are positioned for introvert angulation and one should be placed right above the dental unit between the other two with a slight inclination towards the patient’s head. The second setup involves only 2 paraflashes/ softboxes fixed vertically at 45° of inclination above the dental unit and with the ability of horizontally re-positioning easily. Through these setups, the clinician can take both anterior and posterior repetitive intraoral dental photographs by minimizing the major parameters related to the camera settings, illumination, and shooting position.