Gıda Kaynaklı Paraziter Hastalıklarda Risk Değerlendirmesi


Creative Commons License

Omurtag Korkmaz B. İ., Doğruer Y.

Gida Kaynakli Paraziter Hastaliklar, Doğruer Yusuf, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.80-88, 2018

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2018
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.80-88
  • Editörler: Doğruer Yusuf, Editör
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son yıllarda paraziter hastalıkların sağlığa ve ekonomiye vermiş olduğu zararların önüne geçilebilmesi

için parazitlerden öncelikli olanların belirlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla

uluslararası çerçevede çeşitli risk sıralaması modelleri geliştirilmiştir. Ancak mevcut literatürde gıda

kaynaklı parazitlerin yol açtığı pek çok vaka raporu bulunmasının yanında bunların kaynağının

gıda ile ilişkilendirildiği literatür sayısı azdır. Uygun risk faktörlerinin seçimi üzerinden oluşturulmuş

doğru bir risk değerlendirmesi, etkenlerin yayılımının önlenebilmesine yönelik risk yönetimi

çalışmalarına da kaynak oluşturması bakımından önemlidir. İleride paraziter risk değerlendirmesi

çalışmalarının genomik analizlerle de desteklenerek karar alım sürecinin hızlandırılabileceği öngörülmektedir.