Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, cilt.2022, sa.30, ss.519-532, 2022 (Hakemli Dergi)
Heinrich von Veldeke (vor 1150 – zwischen 1190-1200) ist ein Autor des Mittelalters und bekannt als niederländisch-deutscher Dichter des 12. Jahrhunderts. Zu seinen wichtigsten Werken, die bis heute aufbewahrt sind, gehört die Servatius-Legende und der Eneasroman.
In der vorliegenden Arbeit soll es dann auch um den letzteren Roman handeln. Hier werden die zwei Handlungsstränge, in der die höfische Minne einen besonderen Stellenwert erhält, analysiert.
Ziel der Arbeit ist, es die Minnebeziehungen von Lavinia und Dido zu dem Protagonisten Eneas im ersten deutschsprachigen höfischen Roman des Mittelalters Eneasroman textimmanent zu vergleichen. Die Minnegenese, ihre Symptome und die Blickmetaphorik stehen im Fokus der Analyse. Einzelne Textstellen werden der Analyse herangezogen und mit der Forschungsliteratur reflektierend unterstützt.
Heinrich von Veldeke (doğum 1150 öncesi, vefat 1180-1200 arası) 12. yüzyılda yaşamış önemli Hollandalı-Alman yazarlardan biridir. Servatius efsanesi ve Eneas romanı, yazarın temel eserleri arasında yer almaktadır ve söz konusu yapıtlar günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. İncelenecek eserlerden biri olan Eneas romanının en güçlü özelliklerinden biri Alman edebiyatında önemli bir yere sahip olan “erkeklerin, kale içerisinde yaşayan kadına yönelik duydukları aşktan” (höfische Minne) bahsediyor olmasıdır.
Bu doğrultuda çalışmamızın amacı, Eneas romanındaki Lavinia ve Dido ismindeki kadın karakterlerin, eserdeki Eneas isimli ana karaktere karşı olan aşklarını çözümlemek ve birbirleriyle karşılaştırmak olacaktır. Araştırmamızın metodolojik çerçevesini roman karakterleri arasında gelişen aşkın ilerleme bicimi, kadın figürlerinde baş gösteren aşk belirtileri ve birbirlerine yönelttikleri bakış metaforu oluşturacaktır. Bir diğer amacımız ise, orta çağda yaşanan bu aşkların, bahsi gecen bu iki kadın karakterin yaşamlarını ne yönde etkilediğini okura sunmak olacaktır. Orta çağ romanındaki aşkların betimlenmesi, biçimlenme süreci ve gelişimi, eser içinde yer alan birçok kesitte çözümlenerek açıklanmaya çalışılacaktır. Ek olarak Eneas romanında çözümlenen kısımlar, bugüne kadar ele alınmış araştırmalar ışığında irdelenecektir.