OLİMPİK YÜZÜCÜLERDE BESLENME İLE İLİŞKİLİ FAKTÖRLERİN PERFORMANS ÜZERİNE ETKİSİ


Çamlıca A. S., Elma K., Kundakçı S., İslamoğlu A. H.

7. Uluslararası Genç Araştırmacı Öğrenci Kongresi, Antalya, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2025, ss.19, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.19
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yüzme, tüm vücudu çalıştıran ve dayanıklılık gerektiren bir branş olup optimal performans yalnızca antrenman değil aynı zamanda yeterli ve dengeli beslenmeye de bağlıdır. Beslenme; enerji, makro ve mikro besin ögeleri ve hidrasyon yoluyla performansı desteklemekte, toparlanmayı hızlandırmaktadır. Sağlıklı beslenme stratejileri bağışıklık sistemini güçlendirerek sporcuların hastalıklara karşı dirençlerini artırmaktadır. Ancak olimpik yüzücülerde beslenme bilgi düzeyi, vücut bileşimi ve beslenme alışkanlıklarının performans ile ilişkisini doğrudan inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Bu araştırmanın amacı, olimpik yüzücülerin beslenme bilgi düzeyleri, vücut bileşimleri ve besin tüketim alışkanlıkları ile sportif performansları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Elde edilen verilerin sporculara yönelik bireyselleştirilmiş beslenme programlarının hazırlanmasında ve antrenman sonrası toparlanma süreçlerinin iyileştirilmesinde kullanılması amaçlanmaktadır. Kesitsel tanımlayıcı tipteki araştırma, Ocak-Nisan 2024 tarihleri arasında ülkemizi olimpiyatlarda temsil eden 7 elit yüzücü ile yürütülmüştür. Veriler; sosyodemografik bilgileri içeren anket formu, NUKYA (Sporcular için Kısa Sporcu Beslenme Bilgi Anketi), Besin Tüketim Sıklığı Anketi (FFQ) ile toplanmıştır. Yüzücülerin antropometrik ölçümleri alınmış ve resmi yarış sürelerine dayalı relatif performansları hesaplanmıştır. İstatistiksel analiz SPSS v.26 ile yapılmış ve anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Yüzücülerin yaş ortalaması 22,4±2,5 yıl olup %57,1’i (n=4) kadındır. NUKYA ortalama skoru 72,3 ± 8,4’dir. Yüzücülerin %71’inin iyi, %29’unun orta düzeyde beslenme bilgisine sahip olduğu belirlenmiştir. Beslenme bilgi düzeyi ile relatif performans arasında ilişki tespit edilmemiştir (p > 0,05). Antropometrik ölçümler ile performans arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bulgular, özellikle kalsiyumdan zengin süt ürünlerinin tüketiminin performans üzerinde belirleyici olduğunu göstermektedir. Yüzücülerin sahip olduklarını beslenme bilgisini davranışa dönüştürmelerine yönelik stratejiler geliştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Yüzücü, Beslenme Bilgisi, Performans