Lokman Hekim Dergisi, cilt.10, sa.3, ss.309-316, 2020 (Hakemli Dergi)
Aşı, hastalık yaratan bir mikroba karşı bağışıklık oluşturmak için kullanılan bir üründür. Aşılamanın hedefi,
uygulama yapılan canlıda hastalık oluşturmadan doğal enfeksiyona benzer bir yanıt geliştirmek yoluyla
bağışıklık sağlamaktır. Aşılamanın birincil amacı bireyi aşıyla önlenebilen bulaşıcı hastalıktan korumak olsa
da toplum sağlığına olan etkisi öne çıkar. Zira aşılanan bireyler hastalık gelişiminden korunurken,
toplumdaki hasta olabilecek insanların sayısını azaltmak mikrobun yayılımını engeller. Toplum bağışıklığı
denen bu etkinin sağlanabilmesi için gereken aşılanma oranı mikrobun çoğalma özellikleri ve aşının etkinliği
gibi farklı etmenlere bağlıdır: örneğin kızamık için bu oran %92-95 arasında hesaplanmaktadır. Aşılama kampanyaları sayesinde çiçek hastalığının tüm dünyada ve çocuk felcinin de dünyanın belli
bölgelerinde ortadan kaldırılması mümkün olmuştur. Diğer birçok bulaşıcı hastalığın da görülme sıklığı ve
ölüm oranlarında belirgin azalma sağlanmıştır. Bu nedenlerle, aşılamanın yirminci yüzyıldaki en büyük halk
sağlığı başarıları arasında ilk sırada olduğu öne sürülmektedir.