Almanya’da İlkokul 3.Sınıflarda Sachunterrict Dersinin Öğretimi-Bir Durum Çalışması


Baysal Z. N.

3.Uluslararası Çağdaş Eğitim Araştırmaları Kongresi, Krakow, Polonya, 5 - 08 Temmuz 2018

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Krakow
  • Basıldığı Ülke: Polonya
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Eğitim programlarının amaç, içerik, öğretim süreçleri ve değerlendirme öğelerinden “öğretim süreçleri” öğretmenler tarafından yürütülür. Öğretim süreçleri de öğretimin planlanması, öğretimin uygulanması ve öğretimin değerlendirilmesi aşamalarından oluşur. “Öğretimin uygulanması” hedef davranışlara ve konuya uygun olarak seçilen öğretim modelleri ve stratejilerinin önceden hazırlanan öğretim planlarına göre işe koşulmasıdır. Bu çalışmanın amacı 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde ilkokul 3. Sınıf öğretmenlerinin Sachunterricht dersini nasıl uyguladıklarını; 1) öğrenme ortamı, 2) öğretim yöntem ve teknikleri, 3) öğretim materyalleri, 4) öğretim etkinlikleri 5) okul dışı öğrenme, 6) iş birliği yapılan kurumlar, 7) öğrencinin derse katılımı, 8) farklı seviyelerdeki öğrenciler başlıkları altında tespit etmektir. Araştırmanın yöntemi nitel araştırma yöntemlerinden tekli durum çalışmasıdır. Kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi ile seçilen üç ayrı ilkokuldan olmak üzere toplam 6 üçüncü sınıf öğretmeni bu araştırmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemlerinden gözlem ve görüşme yöntemleri kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış gözlem formu kullanılarak toplam 30 gözlem yapılmış ve öğretmenlerle birebir görüşme yoluyla sınıf öğretmenlerinin bu dersin öğretimini nasıl uyguladıklarına dair veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmekte; verilerin analizi ve yorumlama süreci devam etmektedir. Ancak ön bulgulara göre gözlemlerde ve görüşmelerde şu kavramlarla karşılaşılmıştır: farklılaştırılmış öğretim tasarımı, eylem odaklı öğretim yaklaşımı, istasyonlar, grup çalışması, sunum, gezi, deney yapma, bireysel farklılıklar. Ayrıca öğretim uygulamalarında, öğrenciler ders kitapları kullanmamakta, öğretmenler genellikle kaynak kitaplardan fotokopi yoluyla çoğaltarak veya kendi hazırladıkları çalışma kağıtları ile öğretim etkinliklerini gerçekleştirmekte; öğrenciler tarafından defter ve dosya kullanılmakta, geri dönüşüm malzemeleri ile konuya göre tasarım yapılmakta, sınıflarda farklı köşeler oluşturularak görevini erken bitiren öğrenciler serbest etkinlikler yapmakta, medya araçları az kullanılmakta, okulda dersin temalarına uygun materyaller bulunmaktadır. Öğrenme ortamı olarak genellikle sınıflar kullanılsa da temalarla ilişkili okul dışı öğrenmeler için müze, kurum, şehir ve fabrika gibi yerlere gezilerin düzenlendiği görülmektedir.

Türkiye’deki Hayat Bilgisi gibi disiplinlerarası bir ders olan Sachunterricht dersinin nasıl öğretildiğini inceleyen bu çalışmanın alana farklı bir bakış açısı kazandıracağı düşünülmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Sachunterricht, öğretim yöntemleri, öğretim materyalleri, farklılaştırılmış öğretim tasarımı, eylem odaklı öğretim yaklaşımı