Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 2. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi, Van, Türkiye, 18 - 19 Aralık 2023, ss.86
ÖZET Amaç: Bu çalışma, polifenol bakımından zengin besinlerin in vitro gastrointestinal sindirim süreci üzerine olan etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel odak noktası, bu besinlerin fizikokimyasal özelliklerinin sindirim aşamalarına ve kısa zincirli yağ asitlerinin (KZYA) profillerine olan etkilerini anlamaktır. Materyal ve Metot: Çalışma, polifenol açısından zengin olan aronya, kızılcık (Cornus mas.), yeşil çay ve Türk kahvesi gibi gıdaların in vitro gastrointestinal sindirimini kapsamaktadır. Sindirim süreci, ağız, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak aşamalarını içermekte olup, bu süreçlerdeki KZYA'lerin (asetik, bütirik ve propiyonik asit) değişimleri HPLC yöntemiyle analiz edildi. Bulgular: Sindirim süreci öncesi ve sonrasında asetik, propiyonik ve bütirik asit profilleri değerlendirildi. Yeşil çay ve kızılcıkta sindirim öncesi asetik asit seviyeleri düşükken aronya ) en yüksek seviyede bulundu. Sindirim sonrasında, Türk kahvesinde asetik asit seviyesi en düşük olup, yeşil çayda önemli bir artış gözlemlendi (p<0.05). Propiyonik asit açısından, sindirim öncesinde kızılcıkta en düşük, Türk kahvesinde en yüksek seviye tespit edildi. Sindirim sonrasında ise, Türk kahvesi en düşük, yeşil çay en yüksek propiyonik asit seviyesine sahip olduğu gözlendi. Bütirik asit düzeyleri açısından, kızılcık ve yeşil çay sindirim öncesi en düşük, aronya ise en yüksek seviyelerdeydi. Sindirim sonrasında Türk kahvesinde bütirik asit seviyesi en düşük, aronyada en büyük artış gözlendi (p < 0.05). Sonuç: Araştırma, polifenollerin sindirim süreci sonrasında kolon fermentasyonunu olumlu yönde etkileyebileceğini gösterdi. Elde edilen bulgular, polifenollerin prebiyotik etkiler sergileyebileceğine işaret etmektedir. Anahtar Kelimeler: Polifenol, In vitro sindirim, HPLC, Kısa Zincirli Yağ Asitleri