Karbonize edilmiş ve edilmemiş portakal kabuğu tozunun polipropilenin fiziksel özelliklerine etkilerinin incelenmesi


Taşdemir M., Teke Z., Sırtıkara M., Şahin K. A.

The international conference on materials science, mechanical and automotive engineerings and technology, Nevşehir, Türkiye, 21 - 23 Haziran 2019, ss.54-58

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Nevşehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.54-58
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son yıllarda doğal liflerin ve tozlarının polimerlere katılarak bir polimer kompoziti yapma fikri sürekli gelişmektedir. Portakal kabuklarının polimerlere katılması hem ekolojik açıdan hem de ekonomik açıdan fayda sağlamaktadır. Bu çalışmada, farklı oranlardaki karbonize edilmiş ve edilmemiş portakal kabukları belirli işlemlerden geçirilerek toz haline getirilmiş ve polipropilen polimeri içerisine %10-20-30 ve 40 oranlarında katıldı. Karıştırma çift vidalı ekstrüzyonda gerçekleştirildi. Daha sonra enjeksiyon makinasında test numuneleri basılarak elde edilen polimer kompozitinin ısıl çarpılma sıcaklığı, vicat yumuşama sıcaklığı, limit oksijen indeksi, nem emme miktarı, erime akış indeksi ve aşınma oranlarının nasıl değiştiği tespit edildi. Taramalı elektron mikroskobisi çalışması ile de portakal kabuğu tozlarının matris içerisindeki dağılımları belirlendi.