Üç Boyutlu Yazıcılarda Kullanılan Daimi Dental Restoratif Materyallerin Mikrosertlik Açısından Değerlendirilmesi


Creative Commons License

Farshidian N., Acar E., Kaya E. N., Yılmaz Atalı P., Tarçın B.

Aydın Dental Journal, cilt.11, sa.2, ss.117-125, 2025 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, üç boyutlu yazıcılarla

üretilen daimi restoratif materyallerin günlük hayatta

sıkça tüketilen içeceklere maruziyetinin mikrosertlik

değerlerine etkisinin değerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntem: Üç farklı 3-B daimi restoratif materyal

(Crowntec, SAREMCO; Permanent Crown Resin,

FORMLABS; VarseoSmile TriniQ, BEGO) kullanılarak

10x2 mm disk şeklinde 120 adet örnek ve CAD/CAM

blok (Cerasmart, GC) kullanılarak 40 adet örnek (n=10)

hazırlandı. Üç boyutlu yazıcıda üretilen materyallerin

dijital tasarımları SolidWorks 2023 programı ile yapıldı.

GC bloktan (12x14x18mm) 2mm kalınlığında kesitler

alındı. Örneklerin yüzeyleri alüminyum oksit kaplı

diskler (Sof-lex, 3M) ve elmas emdirilmiş çift aşamalı

polisaj sistemi (Eve Diacomp-Plus) kullanılarak cilalandı.

Örnekler, ISO/TS 1140539 standartlarına göre 5/55°C

distile suda 5000 devirde (6 aylık yaşlandırmaya denk

gelen) termal döngüye maruz bırakıldıktan sonra distile

su, kahve, kola ve vişne suyunda 6 aylık klinik kullanıma

denk gelen sürede bekletildi. Mikrosertlik (VHN) değerleri

başlangıç (t0), termal döngü sonrası (t1) ve solüsyonlarda

bekletme sonrası (t2) olmak üzere 3 farklı zamanda

ölçüldü. Veriler üç yönlü varyans analizi (ANOVA) ve

Tukey HSD post hoc testi ile değerlendirildi (p<0,05).

Bulgular: Tüm solüsyon gruplarında ve tüm ölçüm

zamanlarında en yüksek VHN değerleri Cerasmart

örneklerde görülürken, VarseoSmile TriniQ en düşük

değerleri sergiledi. Permanent Crown Resin kahve ve

distile suda, kola ve vişne suyuna göre anlamlı derecede

yüksek mikrosertlik değerleri sergiledi (p<0,01).

VarseoSmile TriniQ, Crowntec ve Cerasmart için farklı

solüsyonların mikrosertlik üzerine anlamlı bir etkisi

gözlenmedi (p>0,05).

Sonuç: Bu çalışmanın limitasyonları dahilinde, kullanılan

3-B daimi restoratif materyallerin mikrosertlik değerleri

kahve, kola ve vişne suyundan etkilendi ve mikrosertlik

değerlerinde azalma görüldü.

Anahtar Kelimeler: Dental materyal, İçecek, Sertlik, Üç

boyutlu yazıcı

Objectives: This study aimed to evaluate the microhardness

of 3D-printed permanent restorative materials exposed to

commonly consumed beverages.

Materials and Method: Three different 3D-printed

permanent restorative materials (Crowntec, SAREMCO;

Permanent Crown Resin, FORMLABS; VarseoSmile

TriniQ, BEGO) were used to prepare 120 disk-shaped

(10×2mm) specimens and one CAD/CAM block

(Cerasmart, GC) was used to prepare 40 specimens (n=10).

Designs were created with SolidWorks 2023, and 2mm

slices were obtained from the GC block (12x14x18mm).

Specimen surfaces were polished with aluminum oxide

disks (Sof-lex, 3M) and a diamond-impregnated polishing

system (Eve Diacomp-Plus). Specimens were subjected

to thermocycle (5-55°C, 5000 cycles) in distilled water,

according to ISO/TS 11405:39, simulating six months

of clinical aging. They were then immersed in distilled

water, coffee, cola, and cherry juice corresponding to six

months. Microhardness (VHN) was measured at baseline

(t0), after thermal cycling (t1), and after immersion (t2)

using a Vickers tester. Data were analyzed by three-way

ANOVA and Tukey HSD post hoc test (p<0.05).

Results: Cerasmart showed the highest and VarseoSmile

TriniQ the lowest VHN values among all groups and times.

Permanent Crown Resin had significantly higher VHN in

coffee and distilled water than in cola and cherry juice

(p<0.01). Solution had no effect on VHN for VarseoSmile

TriniQ, Crowntec, or Cerasmart (p>0.05).

Conclusion: Within the limitations of this study, the

microhardness values of the tested 3D permanent

restorative materials were affected by coffee, cola, and

cherry juice, leading to a decrease in microhardness.

Keywords: Beverages, Dental materials, Hardness, Three-

dimensional printing