Aydın Dental Journal, cilt.11, sa.2, ss.117-125, 2025 (Hakemli Dergi)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üç boyutlu yazıcılarla
üretilen daimi restoratif materyallerin günlük hayatta
sıkça tüketilen içeceklere maruziyetinin mikrosertlik
değerlerine etkisinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Üç farklı 3-B daimi restoratif materyal
(Crowntec, SAREMCO; Permanent Crown Resin,
FORMLABS; VarseoSmile TriniQ, BEGO) kullanılarak
10x2 mm disk şeklinde 120 adet örnek ve CAD/CAM
blok (Cerasmart, GC) kullanılarak 40 adet örnek (n=10)
hazırlandı. Üç boyutlu yazıcıda üretilen materyallerin
dijital tasarımları SolidWorks 2023 programı ile yapıldı.
GC bloktan (12x14x18mm) 2mm kalınlığında kesitler
alındı. Örneklerin yüzeyleri alüminyum oksit kaplı
diskler (Sof-lex, 3M) ve elmas emdirilmiş çift aşamalı
polisaj sistemi (Eve Diacomp-Plus) kullanılarak cilalandı.
Örnekler, ISO/TS 1140539 standartlarına göre 5/55°C
distile suda 5000 devirde (6 aylık yaşlandırmaya denk
gelen) termal döngüye maruz bırakıldıktan sonra distile
su, kahve, kola ve vişne suyunda 6 aylık klinik kullanıma
denk gelen sürede bekletildi. Mikrosertlik (VHN) değerleri
başlangıç (t0), termal döngü sonrası (t1) ve solüsyonlarda
bekletme sonrası (t2) olmak üzere 3 farklı zamanda
ölçüldü. Veriler üç yönlü varyans analizi (ANOVA) ve
Tukey HSD post hoc testi ile değerlendirildi (p<0,05).
Bulgular: Tüm solüsyon gruplarında ve tüm ölçüm
zamanlarında en yüksek VHN değerleri Cerasmart
örneklerde görülürken, VarseoSmile TriniQ en düşük
değerleri sergiledi. Permanent Crown Resin kahve ve
distile suda, kola ve vişne suyuna göre anlamlı derecede
yüksek mikrosertlik değerleri sergiledi (p<0,01).
VarseoSmile TriniQ, Crowntec ve Cerasmart için farklı
solüsyonların mikrosertlik üzerine anlamlı bir etkisi
gözlenmedi (p>0,05).
Sonuç: Bu çalışmanın limitasyonları dahilinde, kullanılan
3-B daimi restoratif materyallerin mikrosertlik değerleri
kahve, kola ve vişne suyundan etkilendi ve mikrosertlik
değerlerinde azalma görüldü.
Anahtar Kelimeler: Dental materyal, İçecek, Sertlik, Üç
boyutlu yazıcı
Objectives: This study aimed to evaluate the microhardness
of 3D-printed permanent restorative materials exposed to
commonly consumed beverages.
Materials and Method: Three different 3D-printed
permanent restorative materials (Crowntec, SAREMCO;
Permanent Crown Resin, FORMLABS; VarseoSmile
TriniQ, BEGO) were used to prepare 120 disk-shaped
(10×2mm) specimens and one CAD/CAM block
(Cerasmart, GC) was used to prepare 40 specimens (n=10).
Designs were created with SolidWorks 2023, and 2mm
slices were obtained from the GC block (12x14x18mm).
Specimen surfaces were polished with aluminum oxide
disks (Sof-lex, 3M) and a diamond-impregnated polishing
system (Eve Diacomp-Plus). Specimens were subjected
to thermocycle (5-55°C, 5000 cycles) in distilled water,
according to ISO/TS 11405:39, simulating six months
of clinical aging. They were then immersed in distilled
water, coffee, cola, and cherry juice corresponding to six
months. Microhardness (VHN) was measured at baseline
(t0), after thermal cycling (t1), and after immersion (t2)
using a Vickers tester. Data were analyzed by three-way
ANOVA and Tukey HSD post hoc test (p<0.05).
Results: Cerasmart showed the highest and VarseoSmile
TriniQ the lowest VHN values among all groups and times.
Permanent Crown Resin had significantly higher VHN in
coffee and distilled water than in cola and cherry juice
(p<0.01). Solution had no effect on VHN for VarseoSmile
TriniQ, Crowntec, or Cerasmart (p>0.05).
Conclusion: Within the limitations of this study, the
microhardness values of the tested 3D permanent
restorative materials were affected by coffee, cola, and
cherry juice, leading to a decrease in microhardness.
Keywords: Beverages, Dental materials, Hardness, Three-
dimensional printing