Multiple Skleroz Hastalarında Aktif Atak Varlığının Korneal Konfokal Mikroskopi ile Değerlendirilmesi


Dericioğlu V., Erdem H. E., Akkaya Turhan S., Sevik M. O., Sünter G., Ağan Yildirim K., ...Daha Fazla

TOD 55. Ulusal Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 07 Kasım 2021, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç:

Multiple skleroz (MS) ataklar ve nekahat dönemleri ile seyreden dejeneratif ve inflamatuar bir hastalıktır. Bu çalışmada MS tanılı hastaların aktif atak döneminde artmış inflamasyon varlığının in-vivo korneal konfokal mikroskopi (KKM) yardımıyla gösterilebilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. 

 

Yöntem: 

Çalışmaya MS tanısı ile Nöroloji tarafından takip edilen (MS – Nekahat) (19 hasta – 38 göz), manyetik rezonans görüntüleme sonucunda optik nörit dışında yeni MS atağı düşünülerek tedavi kararı verilen hastalar (MS - Atak) (23 hasta – 46 göz) ve yaş-cinsiyet uyumlu gönüllüler (Kontrol) (32 kişi – 48 göz) dahil edildi. Heidelberg HRT3 cihazı Rostock Kornea Modülü ile tüm gözlerin santral subbazal sinir pleksuslarından alınan 6 görüntü tek-kör bir araştırmacı tarafından analiz edildi. Her göz için korneal sinir lifi uzunluğu (CNFL), korneal sinir lifi yoğunluğu (CNFD), korneal sinir dal yoğunluğu (CNBD) ve dendrit hücre (DC) yoğunluğu değerlendirildi. 

 

Bulgular: 

MS – Nekahat, MS – Atak ve Kontrol grubunun ortalama yaşları ve cinsiyetleri arasında anlamlı fark izlenmedi (p > 0.05). MS – Nekahat ve MS – Atak grupları arasında hastalık süreleri açısından anlamlı fark yoktu (sırasıyla; 73.15 + 65 ay, 83.86 + 91 ay, p = 0.667). Hastaların tariflediği atak ile KKM uygulanması arasındaki süre ortalama 4.87 + 2.5 gündü. Nekahat ve Atak MS grupları arasında KKM parametreleri açısından anlamlı fark izlenmezken (p > 0.05), her iki MS grubunda kontrol grubuna göre CNFL (p < 0.001), CNFD (p < 0.001), CNBD (p <0.001) parametrelerinde anlamlı atrofi ve DC yoğunluğunda (p < 0.05) anlamlı artış izlenmiştir. (Figür 1)

 

Sonuç:

KKM ile MS’e bağlı korneal subbazal sinir liflerindeki dejenerasyon ve inflamasyon varlığı gösterilebilmektedir. Fakat aktif atak dönemi ile nekahat dönemindeki MS hastalarını ayırt etmede KKM parametreleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Bu nedenle, KKM, MS’te aktif atak varlığını araştırmak için elverişli bir yöntem olmayabilir.