KONTRALATERAL BÖBREĞE METASENKRON METASTATİK RENAL HÜCRELİ KANSER: OLGU SUNUMU


Creative Commons License

Genç Y. E., Kars M., Toper M. H., Şener T. E., Sarı M., Çimşit C., ...Daha Fazla

16. ÜROONKOLOJİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 8 - 12 Kasım 2023

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ

Renal hücreli karsinomda (RCC) kontralateral böbreğe metastaz nadirdir. Yaklaşık 40.000 RCC

page8image41124608

hastasının değerlendirildiği bir meta-analizde kontralateral böbrekte metasenkron tümör gelişen hasta insidansı %0,4 olarak raporlanmıştır. Bu riskin ilk 5 yıl içerisinde en yüksek olduğu bilinmekte, 5 yıldan sonra metasenkron tümör gelişen hastalar tüm metasenkron RCC hastalarının yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Bu tümörlerin yarısı tek bir odak olarak saptanmışken, diğer yarısının multifokal tümörler olduğu saptanmıştır.

Bu hasta grubunun senkron tümörlere göre daha yavaş seyirli bir hastalık olması ve sıklıkla hastaların tanı-tedavi süresinin yeni tanı alan hastalara göre daha kısa olması nedeniyle prognozlarının daha iyi olduğu düşünülmektedir.

Bu olgu sunumu ile literatürden diğer hastalardan farklı olarak 5 yıl gibi uzun bir süre sonrası kontralateral böbrekte metastaz gelişen bir hasta sunulması amaçlanmıştır. Olgumuzda daha önce dış merkezde sol radikal nefrektomi yapılan ve takibinin 5. yılında kontralateral böbreğinde multifokal renal hücreli karsinom saptanan 56 yaşında bir kadın hasta sunulmaktadır.

OLGU

2018 yılında kreatinin değeri 0,8 iken dış merkezde 8 cm’lik tek odaklı sol böbrek kitlesine açık sol radikal nefrektomi yapılmış olup patolojisi pT2, berrak hücreli renal hücreli karsinom olarak raporlanmıştır. Patoloji raporunda kitlenin unifokal ve Fuhrman grade 3 olduğu, ayrıca cerrahi sınırların intakt olduğu belirtilmiştir. Aynı dönemde evreleme amacı ile yapılan görüntülemelerde metastaz bulgusu izlenmemiştir.

Adjuvan herhangi bir tedavi almayan hastanın tarfımızca yapılan 5. yıl takibinde çekilen

kontrastlı batın manyetik rezonans görüntülemesinde (MRG) kontralateral böbrekte 26 mm boyutunda kontrast tutulumu gösteren ve içerisinde kistik komponentler bulunan tek lezyon saptandı. (Resim 1). Serum kreatinin değeri 1,3 olan hastaya sağ parsiyel nefrektomi planlandı.

Peroperatif böbrek eksplorasyonunda primer kitleye komşu, yaklaşık 10 adet satellit solid lezyon palpe edildi. Bunun üzerine setalit lezyonlardan en büyüğü rezeke edilerek peroperatif frozen çalışması amacı ile patoloji birimine gönderildi. Frozen sonucunun RCC ile uyumlu olduğu bildirilmesi üzerine radikal nefrektomi yapıldı.

Patoloji sonucu çeşitli boyutlarda 18 odak multifokal berrak hücreli RCC olarak raporlandı. (Resim 2). Radikal nefrektomi spesimeninde multifokal farklı boyutlarda tümörler olması nve geçmiş patoloji raporunun da incelemesi sonucu hastanın patolojisi, metasenkron RCC metastazı olarak değerlendirildi. Anefrik olan hasta şu anda haftada 3 gün hemodiyaliz almakta, onkolojik olarak postop görüntülemesinde nüks/rezidü/metastaz düşündürecek bulgu saptanmamıştır.

ÇIKARIMLAR

Renal hücreli karsinom, oldukça heterojen seyirli grup bir tümör olup takibinde en sık akciğer metastazı saptandığı bilinmesine ragmen; bu vaka ışığında hastaların abdomen görüntülemelerinde kontralateral böbreklerin de dikkatli değerlendirilmesi gerektiğiperoperatif olarak parsiyel nefrektomi yapılması planlanan hastaların yalnızca görüntüleme yöntemlerine bakılarak değil aynı zamanda eksplorasyon sırasında batın içerisi ve özellikle RCC öyküsü olanlarda kontralateral metastaz açısından tüm böbrek parankiminin dikkatlice değerlendirilmesinin önem taşıdığı görülmektedir. Olgu sunumumuzda aradan 5 yıl gibi uzun bir süre geçse dahi metasenkron metastaz gelişebileceği ve bu bağlamda görüntüleme yöntemlerinin tamamen güvenilir bir araç olmadığının vurgulanması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler : Metasenkron, senkron, metastatik renal hücreli karsinom, kontralateral böbrek metastaz