Yarık dudak damak tanılı adolesanlarda işitsel temporal işlemleme ve konuşmayı anlama becerisinin araştırılması


Yurdakul Çınar F., Polat Z.

XI. ULUSAL ODYOLOJİ VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI KONGRESİ, Mersin, Türkiye, 7 - 10 Ekim 2022, ss.34

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Mersin
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.34
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yarık dudak damak tanılı adolesanlarda işitsel temporal işlemleme ve konuşmayı anlama becerisinin araştırılması

Giriş ve Amaç: Yarık dudak ve damak tanılı popülasyonun konjenital malformasyonlarının neden olabileceği orta kulak kusurlarına bağlı uzun dönem işitsel yoksunluk, işitsel işlemleme bozukluğu açısından bir risk faktörüdür. Bu çalışmanın amacı, yarık dudak damak opere edilmiş ve periferik işitmesi normal sınırlarda olan adolesanların işitsel işlemleme becerilerinin maturasyon etkisi de göz önünde bulundurularak değerlendirilmesidir.

Yöntem: Çalışma grubuna; yaşları 10-17 arasında değişen, sendromik olmayan, yarık dudak damak opere 30 adolesan ve kontrol grubuna; yaşları 10-17 arasında değişen, normal gelişim gösteren 30 adolesan katılmıştır. Katılımcıların bilateral periferik işitmeleri normal sınırlardadır. Çalışma grubu katılımcılarının konjenital malformasyonlara bağlı kronik otitis media öyküsü mevcuttu. Ayrıca katılımcılar, işitsel işleme için yetişkin benzeri yanıtların alındığı 12 yaş bazında; 12 yaş altı (15 adolesan) ve 12 yaş üstü (15 adolesan) olmak üzere alt gruplarda da değerlendirildi. İşitsel işlemleme becerilerini davranışsal olarak değerlendirmek üzere sözel uyaran içeren Türkçe Matriks ile sözel uyaran içermeyen frekans patern ve durasyon patern testleri uygulanmıştır.

Bulgular: Çalışma grubu katılımcılarının Türkçe Matriks, frekans patern ve durasyon patern testlerinin puan ortalamaları kontrol grubuna kıyasla daha düşük elde edilmiştir (p=0,000). Katılımcılar 12 yaş altı ve üstü olarak değerlendirildiğinde, 12 yaş altı ve üzeri için; çalışma grubu, kontrol grubuna kıyasla da düşük puan ortalamaları elde etmiştir (p<0.05). Çalışma grubu için 12 yaş altı 12 yaş üstüne göre daha düşük performans gösterirken (p<0.05), kontrol grubunda 12 yaş altı ve üstü arasında farklılık gözlenmemiştir (p>0.05).

Sonuç ve Öneriler: Sonuçlarımız göstermiştir ki, dudak damak yarığı olan adolesanlar, işitsel işleme becerilerinde yaşıtlarına göre dezavantajlı olabilmekte ve maturasyon ile birlikte gelişme görülse dahi yaşıtlarına yetişemeyebilirler. Konjenital dezavantajın, işitsel işlemleme için kritik dönemi etkilemesi, periferik işitme normal sınırlara dönse dahi merkezi işitme sistemini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durum da, bireyin akademik ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyebilecektir. Bu sebeple kritik dönemde uzun süre işitsel uyaran alamayan bireylerin işitsel işlemleme açısından da değerlendirilmesi ve gerektiği durumlarda işitsel terapi/rehabilitasyona yönlendirilmesi gerekmektedir.