Mehmet Akif'in Gerçekçiliği


Babacan M.

in: Bir Hakikat Adamı Mehmet Akif Kitabı, Osman Koca, Editor, Beyan Yayınları, İstanbul, pp.198-204, 2025

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2025
  • Publisher: Beyan Yayınları
  • City: İstanbul
  • Page Numbers: pp.198-204
  • Editors: Osman Koca, Editor
  • Marmara University Affiliated: Yes

Abstract

    Gerçekçi bir şair olarak Âkif gözlemleri hep hayata, hayat içindeki insana yöneliktir. İnsanların yaşadığı olumlu olumsuz halleri olduğu gibi yansıtmak kaygısı taşımaktadır. Ayrıca okurda bu gerçeklik duygusunu uyandırabilmek için sıkça diyaloga başvurur. Zaten birçoğu yaşadığı, gözlemlediği olaylardır; bu olayları sohbet şeklinde vererek sohbetin sıcaklığını, sohbetten doğan sıcaklık ve samimiyeti şiirinde yansıtmak istemektedir. (Şakar 2011, s. 488)

            Mehmet Âkif tasvir ağırlıklı manzum hikâyelerinde de gerçeklik izlenimini arttırmak ve olayı daha canlı bir şekilde aktarmak için bilinçli ve amacına uygun olarak yapılmıştır. Şair, eserin ana fikrine ve kurgusuna hizmet edecek tarzda tasvirlerini yapmıştır. (Gökçek 2005, s.303)

                              Mehmet Âkif, sadece içinde yaşadığı toplumun meselelerine çözüm arayan bir şiiri benimsemiş, hakikat peşinde bir şairdir. Bu görüşünü Süleymaniye Kürsüsünde adlı kitabında, “Budur cihanda benim en beğendiğim meslek / Sözüm odun gibi olsun, hakîkat olsun tek” mısralarıyla açıklar. Böylece Âkif, şiirde hayalperestliği reddetmiş, ancak buna tepki olan Batı tarzı parnasyen ve sembolist şiiri de benimsememiştir. Özellikle manzum hikâyelerinde gerçekleri dile getiren, takdir ettiği Batılı yazarların roman sanatındaki realist/natüralist anlayışını yansıtan bir şiir tarzını tercih etmiş ve Türk şiirinde toplum meselelerine en çok eğilen şair olmuştur. Aslında sanatkâr ruhlu, şair yaratılışlı bir insan olan Âkif, yaşadığı toplumun birçok problem ve yoksunluk içinde bulunduğu gerçeğinden hareketle toplumdan yana, ahlâkçı ve idealist bir yolu seçmiştir. Âkif, kimi şiirlerinde yer yer lirizme de yönelir. Özellikle son yıllarında Mısır’da iç kırıklığı, vatan hasreti, yalnızlık ve hastalık gibi bedbin duygularla yüklü olarak yazdığı Gölgeler kitabındaki şiirlerin lirik vasfı öncekilere göre daha da yüksektir.