Geleneksel Şınav ve Fonksiyonel Egzersiz Kayışı ile Uygulanan Şınav Sırasındaki Yük Değişimleri ve Algılanan Zorluk Düzeylerinin İncelenmesi


Creative Commons License

Soykan A., Ramazanoğlu N., Yılmaz S., Cumbur C., Sani F., Gülmez İ., ...Daha Fazla

Türkiye Klinikleri Spor Bilimleri Dergisi, cilt.14, sa.3, ss.259-268, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

 Geleneksel ve fonksiyonel egzersiz kayışı ile yapılan şınav uygulamalarında, dirseklerin ekstansiyon ve fleksiyon pozisyonunda el ve ayaklara yansıyan yük değişimlerinin ve algılanan zorluk derecesinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya, spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören toplam 25 (yaş: 22,84±2,7 yıl; boy 177,96±7,8 cm; vücut ağırlığı: 82,024±10,9 kg) erkek gönüllü öğrenci katılmıştır. Her iki şınav uygulaması üç farklı yükseklikte (0 cm, 30 cm, 60 cm) gerçekleştirilmiş, dirsekler ekstansiyon ve fleksiyon pozisyonunda 5 sn bekletilmiştir. Uygulama sonrasında modifiye edilmiş algılanan zorluk derecesi skalası kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. Yüklerin tespitinde geleneksel şınav düzeneğine ve fonksiyonel egzersiz kayışlarına yerleştirilen yük ölçerler kullanılmıştır. İki farklı düzeneğin ve aynı düzenekteki fleksiyon-ekstansiyon verilerinin karşılaştırılmalarında eşleştirilmiş örneklem t-testi, 3 farklı yüksekliğin etkisinin tespitinde ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Her iki şınav uygulamasında el ve ayaklardan yansıyan yüklerin yüzde (%) dağılımı karşılaştırıldığında, ellerin yerden 30 cm ve 60 cm olduğu yükseklikte, sol el dirsekler fleksiyon pozisyonundaki değerlerin istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklı olduğu (p<0,05) tespit edilmiştir. Her iki şınav türü, algılanan zorluk derecesi açısından karşılaştırılmıştır. Fonksiyonel egzersiz kayışı ile şınav uygulamasındaki eller 0 cm’de dirsekler fleksiyon pozisyonunda en yüksek zorluk derecesi hissedilmiştir. Geleneksel şınav uygulamasında ise eller 60 cm yüksekte dirsekler fleksiyon pozisyonunda en düşük zorluk derecesi hissedilmiştir. Sonuç: Geleneksel ve fonksiyonel egzersiz kayışı kullanılarak yapılan şınavların farklı yüksekliklerdeki uygulamaları sırasında hem fleksiyon hem de ekstansiyon pozisyonunda el ve ayaklara yansıyan yükler benzer bulunmuştur. Ancak her iki şınav türü algılanan zorluk derecesi açısından değerlendirildiğinde, fonksiyonel egzersiz kayışı kullanılarak yapılan şınavın geleneksel şınava göre daha zorlayıcı bir şınav türü olduğu gözlemlenmiştir. 

  Comparison of the loads reflected on the hands and feet during the traditional push-up and suspension push-up exercises applied at different heights and to examine the perceived exertion push-up levels. Material and Methods: Twenty-five male faculty of sport sciences volunteer students (age: 22.84±2.7 years; height 177.96±7.8 cm; body weight: 82.024±10.9 kg) participated in this study. Volunteers were tested at three different heights (0 cm, 30 cm, 60 cm) of traditional push-up and suspension push-up, respectively. In both push-ups, the elbows were held in extension and flexion positions for 5 seconds. The data were recorded with a specially prepared traditional push-up mechanism and a load-cell system placed on suspension device’s straps. “Paired samples t-test” and “Oneway ANOVA” test were used to evaluate the data. Results: The loads obtained from the hands and feet were found to be similar in the flexion-extension position of the elbows during the traditional push-ups and suspension pushups at different heights. When the percentage (%) distribution of the loads reflected on the handles and the floor is compared in both push-ups; it was determined that the values of the left hand elbows at 30 cm and 60 cm height in the flexion position were significantly different (p<0.05). When both push-up types are compared in terms of perceived exertion levels; while the participants felt the highest difficulty in the 0 cm flexion position in the suspension push-up, the lowest difficulty in the traditional push-up 60 cm flexion. Conclusion: During the traditional push-up and suspension push-up exercises at different heights, the loads reflected from the upper and lower extremities to the handle and the floor were found to be similar in both flexion and extension positions. However, when both pushups were evaluated in terms of perceived exertion (Modified Borg Scale), suspension pushup was found to be a more challenging push-up exercises than traditional push-up.