Uluslararası Batı Karadeniz Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.1, ss.36-49, 2022 (Hakemli Dergi)
Bu
çalışmada; toz haline getirilmiş zeytin çekirdeği tozları polipropilen (PP)
polimeri içerisine ağırlıkça %5-10-15 ve 20 oranında katılarak çift vidalı
ekstrüzyon makinesinde karıştırılmış ve dört
farklı kompozit malzeme üretilmiştir. Polipropilen ve zeytin çekirdeği
tozları arasındaki uyumluluğu artırmak
için kompozite %5 oranında maleik anhidrit aşılanmış polipropilen (MA-g-PP)
eklenmiştir. Daha sonra granül
halindeki kompozit malzemeler enjeksiyon kalıplama yöntemi ile kalıplanarak standart test numuneleri basılmıştır. Kompozitin mekanik özellikleri hakkında
bilgi edinmek için elastiklik modülü,
akma mukavemeti, çekme mukavemeti, % uzama, sertlik,
Izod darbe mukavemeti ve yoğunluk deneyleri
yapılmıştır. Ayrıca zeytin çekirdeği tozlarının matris içerisinde dağılımlarını görmek için darbe testleri sonucundan elde edilen kırık
yüzeylerden taramalı elektron mikroskobisi (SEM)
ile fotoğrafları çekilmiştir. Yapılan testlerin sonuçlarına göre, matris
içerisinde zeytin çekirdeği toz
(ZÇT) oranının artmasıyla; elastiklik modülü, sertlik ve yoğunluk değerlerinin
yükseldiği buna karşılık akma
mukavemeti, çekme mukavemeti, % uzama ve darbe mukavemeti değerlerinin düştüğü tespit
edilmiştir.